laupäev, 30. juuli 2022

KILKERRAN 8 yo Cask Strength: Sherry & Port

Kilkerran 8-aastast vaadikangusel villitud viskit olen ka varem maitsnud ja ka blogis tutvustanud. Seda 2020. aasta jaanuaris, mil sai mekitud Batch 1 ja 3. Nüüd siis Campbeltownis olles oli võimalus ära maitsta selle aasta veebruaris villitud Batch 6, mis küpsenud täisaja šerri vaatides ja Batch 7, mis küpsenud täisaja portveini vaatides. Mõlemat viskit sai mekitud Campbeltownis Springbank viskivabriku Washback baaris 17.06.2022.



Kilkerran 8 yo Cask Strength, Sherry Cask Matured (22/21), 58,1% nc, ncf

Aroom: kuiv tamm esmalt, siis kuivem šerri. Vajab klaasis oma kümme minutit seismist, et avaneda. Siis esmalt paksemat sorti kreemisus, piimašokolaad ja lehekõdune kergelt magus suitsusus. Seejärel tuleb esile üha enam otsesemat šerrisust, s.t klassikaline ja puhas kvaliteetses šerrivaadis küpsenud linnaseviski. Nahk, kohv, veidi tuhane suitsusus, tubakalehed ja magusamapoolsed keedetud puuviljad. Tervikuna vähem suitsune, kui portveini vaadis küpsenud paariline.

Maitse: pooltumeda šokolaadiga kaetud kirsid ja punased sõstrad. Veidi soolasust ja söestunud tammisust. Väga intensiivne ja rikkalik keskosa, millest kasvab teises pooles ohtralt suitsusust koos kergelt muldse ja kõduse mekiga. Lisaks soolakaramell, suhkrustatud ingverit ja apelsinikoort.

Lõpp: pikk. Muldne ja söene suitsusus, kuiv šerri, nahk, soolakaramell.

Hinnang: B+



Kilkerran 8 yo Cask Strength, Port Cask Matured (22/22), 57,9% nc, ncf

Aroom: koheselt kreemine marjasus, maasikamoos. Siis tuhane kreemisus, soe nahk. Klaasis seistes paksem, üsna tihke ja rikkalik. Sojakaste, niiske viskiladu, tuhane magus maasikamoos. Sekka veel ka veidi hapukas-vürtsikaid noote ja palsamiäädikat.

Maitse: magus suitsune marjasus. Just selline erinevate punaste marjade hapukas-magus segu. Intensiivsuselt märksa leebem kui šerrivaadis küpsenud paariline. Samas suitsusust märksa enam. Suitsused tumedad sultana rosinad, sooja karamellikastmega kaetud ahjuõunad. Vähese veega lahjendades särtsakam, marjasem ja suitsusem.

Lõpp: pikk. Suitsune marjasus, mis on selline magus ja hapuka vahel laveeriv. Järelmekis ohtralt punaveini tanniine.

Hinnang: B+

Hästi integreeritud suurepärase maitsekombinatsiooniga Kilkerranid. Väga rikkalikud ja tundelt märksa vanemad, kui vaid kaheksa aastat. Mõlemad olid lahjendamata paremad. Portveini vaadis küpsenu meeldis mulle neist kahest Kilkerranist veidike enam, kuna see oli huvitavam, intrigeerivam ja selline nõudlikuma iseloomuga. Võrreldes neid kahte viskit veidi nooremate, kuid tugevamalt turvastatud linnastest valmistatud Kilkerraniga (Heavily Peated), siis on siinsed märksa rikkalikuma ja huvitavama (suitsuse) profiiliga. Ilmselt seetõttu, et siinsete Kilkerran viskide puhul tulevad linnased Springbanki linnastuspõrandatelt.

Nende kahe Kilkerraniga sai pandud ka punkt kahekuulisele Campbeltowni viskide tutvustamisele. Eks aeg näitab, kas võtan sel aastal maitsta veel mõne või jäävad need siis juba järgmisesse aastasse.