kolmapäev, 27. juuli 2022

KILKERRAN Heavily Peated: Batch 5 & 6

Kahekuulise Campbeltowni ja selle viskide tutvustamise lõpetuseks veel neli Kilkerran linnaseviskit. Siinses postituses kaks tugevalt turvastatud linnastest (80 ppm) valmistatud ja veel n.ö tööprotsessis olevat viskit. Nendeks on Kilkerran Heavily Peated viies ja kuues partii.  Batch 5 on kokku segatud 85% eks-burboon ja 15% eks-šerri vaatidest ja villitud vaadikangusel 2021 aastal. Batch 6 on veidi suurema šerrivaatide mõjuga; 75% eks-burboon ja 25% eks-serri ning villitud vaadikangusena 2022 aastal. Esimest sai mekitud Campbeltownis Ardshiel Hotel viskibaaris 12.06.2022 ja teist Springbank viskivabriku Washback baaris 17.06.2022.



Kilkerran Heavily Peated Batch 5 (21/176), 57,7% nc, ncf

Aroom: teraviljane ja vaid üsna kerge suitsusus, kuigi samas on turvastatud linnaseid selgeid tunda. Nooruslik, kus veel ka pärmine noot selgelt juures. Klaasis seistes turbasuitsusust enam ning seda koos magusa vanilliga, millele lisandub veidi ka kookost.

Maitse: esmalt pärmisus, mis jätab selgelt noore viski meki. Teisel maitsmisel turbasuitsune, vanill, veidi ingverit. Suutundes veidi mineraalsust ja ka meeldivat kreemisust.

Lõpp: keskmise pikkusega. Turbasuitsune koos tammise vanilliga.

Hinnang: B



Kilkerran Heavily Peated Batch 6 (22/79), 57,4% nc, ncf

Aroom: magusapoolne. Põlenud rohu suitsusus, vegetaalne (kartuliidud), kevadine juurviljakelder. Hapnenud piima veidi. Kangus on aga väga hästi integreeritud ning ninatundelt üsna paks ja kreemine.

Maitse: esmalt magus teraviljasus, veidi veinikääritust ja vegetaalne suitsusus. Siis aga on kõrge kangus selgelt tunda, mida rõhutab veel veidi selline maguskirbe ja mõrkjalt rohune suitsusus (meenutab sel aastal maitstud sõltumatu villija kaheksa-aastast Glenturret viskit). Veidi siin ka apelsinikoori. Kasvav suitsusus ja muldne lehekõdusus võtab kanguse üsna hästi kontrolli alla. Vee lisamine rõhutab kirbust ja toob nooruslikkuse esile.

Lõpp: vägagi pikk ja suitsune. Seda koos magus-mõrkja rohususe ja veidi kirbe piirituselisusega.

Hinnang: C+

Head noored viskid mõlemad ja samas ka üsna erinevad, mis väikesest kasutatud vaatide vahekorra erinevusest lähtuvalt isegi veidi üllatav. Siiski on mõlema viski puhul see nooruslikkus veel veidi tahumatu ja Batch 6 viski pole kuigi hästi integreeritud. Neist kahest meeldis mulle enam Batch 5, mis sai alguses samuti C+ hinnangu, kuid muutsin selle siiski pügala võrra kõrgemaks. Tegemist ikka väga hea viskiga.

Batch 6 puhul on suurem šerrivaatide osakaal suutnud küll seda nooruslikku tahumatust veidi enam varjata, kuid samas pole selle viski puhul saavutatud head kooskõla šerrivaatide ja suitsususe vahel. Ehk siis, kui selle seeria (Heavily Peated) Kilkerran kulmineerub kas 10- või 12-aastase vaid eks-burboon vaatides küpsenud viski villimisega, tuleb soovitud kvaliteet paremini esile.