neljapäev, 21. juuli 2022

Campbeltown reis 4: Springbank Whisky School

Kogutud toordestillaat ehk viimase destilleerimise keskjooks (cut) suunatakse peale destilleerimist destillaadi kogujasse (intermediate spirit receiver) ning sealt siis juba vaatide täitmisruumis olevasse destillaadi kogujasse (spirit receiver warehouse vat). Selle mahuks on 23,500 liitrit ning selles toimub enne vaatide täitmist destillaadi lahjendamine veega kangusele 63,5% ABV. Seda loetakse ühelt poolt optimaalseks kanguseks viski küpsemiseks ning teiselt poolt vaadatuna on see traditsioon, mis võimaldab toordestillaadiga täidetud vaate viskivabrikute vahel lihtsamini vahetada. Mõned viskivabrikud praktiseerivad ka kõrgemat täitmiskangust (nt Bruichladdich), mis on loetud nende viskile sobivamaks ja samas võimaldab säästa täidetavate vaatide arvu ja laoruumi pinda.

Spirit receiver warehouse vat


Vaatide ettevalmistamine ja täitmine (filling)

Enne vaatide täitmist tuleb iga täitmise jaoks sobivad vaadid välja valida ja vaadid ette valmistada. Igal vaadil peab olema kordumatu number, destilleerimisaasta ja viskivabriku nimi. Springbankis tehakse seda käsitsi šablooniga. Seejärel tuleb vaadid õiges järjekorras hoovist täitmisruumi veeretada, need tühjalt ära kaaluda, siis täita ja punniga sulgeda, täidetuna uuesti ära kaaluda, kogu vajalik info andmebaasi kanda ning täidetud vaadid hoovi tagasi veeretada. Selle protsessi kõik etapid sai endal ilusti mitu korda läbi tehtud. Ja vaadid (nii burboon kui oloroso) sai sel päeval täidetud Local Barley 2022 destillaadiga! Mulle eriti „lähedaseks“ sai eks-oloroso vaat #254, mille nii täitsin ja kaalusin kui ka lattu veeretasin ja seal ladustasin.


Täitmisele minevad vaadid

Šablooniga märgistatud vaadid

Täitmist ootavad vaadid täitmisruumis kaalumisboksi ees


Vaatide täitmine


Õnnelik viskikoolis osaleja (mina) täidetud vaatidega

Springbank Local Barley, Oloroso vaat #254 (täidetud 14.06.2022)


Kui vaadid täidetud, tuleb need valitud viskilattu transportida ja seal siis ladustada. Selleks tuleb osa maad vaate veeretada ja õigesse kohta tõstmisel kasutada kahveltõstukit. See on kogu linnastamisprotsessi ja  raba kuivendajast välja kühveldamise kõrval kolmas füüsiliselt raskem töö. Vaja on õiget tehnikat, et vaat õigesti veerema panna ja vajalikus kohas õigesse asendisse – punnauk ülespoole – saada. Eriti on viimast vajalik järgida ladustamisel, et vaat õigesti lõplikusse asendisse jõuaks. Ka seda protsessi sai viskilaos mitmed korrad läbi tehtud ning mingi tehnika ka omandatud.

Mina vaati veeretamas ...

... ja seejärel vaati ladustamas (punnaugu täpne sättimine)


Küpsemine (maturation)

Springbank viskivabrikus (koos Glengyle’ga) on viskide küpsemiseks kasutusel esiteks traditisoonilised madalad kivist seinte ja muldpõrandaga (dunnage) viskilaod. Nendes ladustakse vaate maksimaalselt kolme vaadi kõrgusel.






Lisaks on Springbankis mitu modernsemat viskiladu, millel on metallist seinad ja terastorudest tugiraamid vaatide hoiustamiseks (racked) viskilaos. Siin on vaadid ladustatud seitsmel korrusel.





Villimine (bottling)

Viimaseks etapiks viski valmimisel, et viskit oleks võimalik osta ja maitsta, on villimine. Springbank on jällegi üks vähestest Šoti viskivabrikutest, mis villib kõik oma viskid ise ja seda viskivabrikus kohapeal. Lisaks villitakse Springbankis ka sõltumatu villija Cadenhead viskid. Kui varasemalt oli kasutusel villimiseks vaid üks palju käsitsitööd nõudev poolautomaatne liin, siis nüüdseks on kogu Springbank ja Glengyle põhiviskide jaoks olemas automatiseeritud villimisliin. Selleks on ka Glengyle pudeli disain Springbank pudeliga sarnaseks muudetud. Kõik eriviskid, mis villitakse teistsuguse disainiga pudelisse ja kogu Cadenhead sortiment villitakse vanal poolautomaatsel liinil.

Villimiseks tuleb vaadid villimishoonesse tuua ning need ükshaaval tühjendada. Viski liigub suurde puidust tõrde, kus see vee lisamisega soovitud villimiskangusele timmitakse. Õige villimiskanguse määramiseks tuleb tõrrest võtta näidised ning selle kangust üsna lihtsal meetodil mõõta.

Soovitud kangusel viski pumbatakse seejärel läbi mehhaanilise filtersüsteemi (eemaldamaks vaadist tuleva mustuse ja puidutükid) suurde roostevabast terasest tõrde (Vat 1 mahutavusega 3,921 liitrit), kust see juba pneumaatiliselt juhitavasse villimissüsteemi suunatakse. Siinkohal on vaja rõhutada, et Springbank ei külmfiltreeri ühtegi viskit ega lisa kunagi piirituskaramelli!

Villimishoones asuv tõrs ja paak

Villimishoones mõned vajalikud vahendid

Villimiskanguse kontrollimine


Villimisliinil on mitu tööjärge: pudeli etteandmine, täitmine, korkimine, korgi tihendamine ja katmine, sildistamine, markeerimine (kuupäev; aasta / villimiskorra nr), kvaliteedi kontroll ja pakkimine. Automatiseeritud villimisliini kiirus on 24 pudelit minutis ehk tunnis umbes 1300-1400 pudelit.

Pudelite etteandmine, et need saaks nektariga täidetud

Pudelite täitmine

Täidetud ja korgitud pudelid villimisliinil


Viskikooli käigus sai villimisprotsessis osaletud päeval (16. juuni 2022), kui peale paarikuist pausi käivitati automatiseeritud liin ja villimisel oli 15-aastane Springbank (22/121). Sai siis vaadatud seda protsessi vaatide tühjendamisest eelmisel päeval ja villimispäeval siis juba sobiva villimiskanguse timmimisest kuni pakkimiseni. Intensiivselt said käed tööle rakendatud pakkimisel, kus liinilt tulnud pudelid tuli paberisse keerata ja need kuue kaupa pappkastidesse tõsta. Töötama pidi kiirelt ja usun, et selle päeva ennelõunal käis pakkimisel minu käte vahelt läbi oma 400-500 Springbank viskit. Ega seegi töö nii kerge polnud; pärast pöidlad üsna väsinud. Kuid värskelt  villitud 15-aastane Springbank maitses suurepäraselt!