laupäev, 16. juuli 2022

Campbeltown reis 1: Springbank Whisky School

Suve hakul sai siis lõpuks teoks ammune unistus – külastada Campbeltowni ja Springbank viskivabrikut ning kõige tähtsamana, osa saada Springbank Whisky School programmist. Esimene kord, kui reaalselt selles osaleda soovisin, oli 2017, siis uuesti 2018, ning mõlemal korral see ebaõnnestus. Siis lõpuks 2019 õnnestus saada koht 2020. aasta kevadeks ... kuid siis tuli Covid. Jätsin siiski juba makstud osalustasud välja võtmata ning osaliselt ka tänu sellele siis ka õnnestus lõpuks nüüd aastal 2022 see unistus realiseerida. Ja peab kohe alguses rõhutama, et see nädal Springbank viskivabrikus oli üks elu parimaid ja meeldivamaid kogemusi. Seda loomulikult tänu Springbank viskile, kuid eriti kohatud inimestele!

Saabumine Campbeltowni

Campbeltowni reis algas lennuga Tallinn-Frankfurt-Glasgow, millele järgnes neljatunnine bussisõit Glasgow-Campbeltown. Bussi teekonnast kolmveerand, kuni Kennecraig’ni, oli tuttav juba varasemast Islay reisist. Sealt edasi kulges tee mööda Kintyre läänerannikut, mille kaldaid uhtus üsna tormine Atlandi ookean. Laupäeva õhtul Campbeltown’s bussist maha astudes oli esimeseks vastuvõtjaks linna kohal hõljuv aroom – turbasuitsu, mereadru ja sõnniku segune aroom. Vapustav! Nüüd seal kohapeal olles on Springbank ja eriti Longrow viski aroom paremini mõistetav. 


Öö sai veedetud meeldivas Braefoot külalistemajas, kus sai rahulikult reisiväsimus välja puhatud. Enne magama sättimist sai loomulikult nii Springbank kui Glen Scotia viskivabrikule esimene välisvaatlus teostatud. Järgmise päeva hommikul, milleks oli pühapäev, sai kolitud ümber Longrow tänaval ja vaid kahesaja meetri kaugusel Springbank viskivabrikust asuvasse ning viskivabrikule kuuluvasse väga hubasesse Still Guest House, mis oli siis majutus kõigile viskikoolist osavõtjaile. 


Lahtipakkimise järel sai suund võetud Ardshiel hotelli baari poole, kus eelneva info kohaselt ohtralt viskisid maitsmiseks. Ja tõele see info ka vastas. Seega sai nii keskpäev kui ka õhtu koos söögi ja viskidega seal mööda saadetud, kuna pühapäeval olid suuresti muud võimalused peale toidupoe suletud.




Springbank Whisky School


Viskikool ise ehk n.ö täismahus õppetööpäevad Springbank viskivabrikus leidsid aset esmaspäevast neljapäevani ning lõppesid eksami ja tunnistustega reedel. Tööpäevad algasid kell 8:00 ja lõppesid 17:00, kuhu vahele jäi üks lõunatund ja kaks kohvipausi. Põhibaasiks sai The Washback Bar. Seega neli päeva tõsist panustamist. Ja seda tõsises mõttes, kuna me olime peaaegu võrdsustatud päris töötegijatega (saime soovi korral kõikides töödes käe külge panna) ning meil oli ligipääs igale poole – vaata igasse nurka ja roni kuhu tahad. Seega oli see kordades rohkem, kui mistahes tutvustustuuri käigus oleks viskivabrikus kunagi võimalik. Ühel hommikul sai ka kell 6:00 tööle mindud, et malmist leotamispaagist oder välja kühveldada.


Nädala tegevused olid õppegrupi kuue liikme, kelleks olid peale minu Irene (USA), Carsten, Markus, Uta (Saksamaa) ja Bernhard (Šveits), vahel paaride kaupa ära jagatud nii, et iga päeva enne- või pärastlõunal sai põhjalikult tutvutud ja töötatud ühes töölõigus (linnastamine, meski valmistamine /destilleerimine, villimine) ning siis kogu grupiga koos siis veel linnastamine (selle protsessi osades sai iga päev töötatud), vaatide täitmine, veeretamine, ladustamine, linnaste kuivatamine, viski maitsmine ja segamine. Kuna nendes eri osades sai osaletud eri päevadel ja mitte sarnase loogikaga, kui viski enda valmistamise protsess, siis ei jäädvusta ma viskikooli tegevusi mitte päevade, vaid viski enda valmimisprotsessi eri osade kaupa: linnastamine, linnaste kuivatamine, linnaste jahvatamine, meski valmistamine, käärimine, destilleerimine, vaatide täitmine, villimine. Ja seda neljas eri postituses.

Vesi ja oder

Kaks linnaseviski valmistamise põhikomponenti. Olen neid Šoti linnaseviski valmistamise kontekstis juba eraldi põhjalikumalt blogis tutvustanud (vesi 29.06.2020, oder 14.06.2017). Seega siinkohal vaid Springbank viskit puudutav info.

Springbank (ka Glengyle ja Glen Scotia) saab oma vee Campbeltowni taga olevast Crosshill Loch nimelisest savise tammiga piiratud reservuaarist, mis rajati juba enne 1863. aastat. Sai seda ka ühel õhtupoolikul vaatamas käidud. Täpsemalt sai sellele jalgsi tiir ümber tehtud (u 6,5 km). Allolev foto on tehtud Crosshill Loch taga oleva mäe nõlvalt.

Crosshill Loch

Springbank hakkas selle aasta (2022) aprillist kasutama KWS Sassy odrasorti, varasema LG Diablo asemel (viimane kogus Diablo otra kasutati märtsis 2022). Springbanki töötajate sõnul on võrreldes eelmiste sortidega KWS Sassy odraga olnud lihtsam töötada, kuna sellel sordil on vähem aganaid, põhku ja üldiselt soovimatut materjali. Samas ei erine uus KWS Sassy oder oluliselt eelmistest sortidest ja annab sarnase saagi. Seega ei tohiks see uus oder tuua kaasa olulisi muutusi ka viskis endas. Local Barley viski jaoks on aga endiselt kasutusel erinevad odrasordid. Springbank hangib vajamineva odra Invernessist põhjapool asuvast Highland Grain nimelisest põllumajandusühistust, mis kuivatab ja ladustab peamiselt Šoti linnaseviski jaoks mõeldud otra. Local Barley viski jaoks tuleb oder kohalikest farmidest.

Linnastamine (malting)

Springbank viskivabrikus toimub kogu viski (nii Springbank, Longrow, Hazelburn, kui ka Kilkerran) jaoks vajamineva linnaste idandamine põrandalinnastamise meetodil (floor maltings) käsitsi kohapeal. Viskikooli kõige esimeseks tööks oligi odra kühveldamine kärudesse ja laotamine põrandale. Nädala jooksul sai töötatud kõigis linnastamise osades: leotamispaagist odra välja kühveldamine, kärudesse kühveldamine ja idandamispõrandale vedamine ja seal laotamine, põrandal odra pööramine nii mehhanilise kui elektrilise pöörajaga, põrandalt linnaste kokkukühveldamine ja kärudega kuivatusahju vedamine, kuivatusahjus linnaste laotamine, turba kühveldamine ja kärudega ahju juurde vedamine, ahju täitmine turbaga ja korraliku turbasuitsu tagamine.

Linnastamiseks on viskivabrikul oma idandamishoone, kus otra idandatatakse kahel korrusel asuval idandamispõrandal (malting floor). Hoone kolmandal korrusel olev endine kogu viski valmistamiseks vajamineva odra hoiustamise funktsiooni täitnud korrus on praegu vaid kohalikelt põllumeestelt hangitud üsna väikese koguse odra hoiustamiseks.

Springbank idandamishoone

Ladustatud oder, mis viskivabrikusse maanteed mööda transporditakse on 12% niiskusega ning seda hoitakse kahes viskivabriku hoovis paiknevas hoiusalves (kumbki mahutab 30 tonni). 


Linnastamise esimeseks etapiks on hoiusalvest odra suunamine teisel korrusel asuvasse avatud ülaosaga malmist leotamispaaki (steep). Ühe linnastamisteo kogus on 10-12 tonni. Selles paagis toimub odra leotamine veega ning see kestab 42 tundi. Selle aja jooksul lisatakse jahe vesi kaks korda ja õhutatakse kaks korda: 12 tundi leotamist, 12 tundi kuivamist, 14 tundi leotamist ja lõpuks 4 tundi kuivamist. Selle protsessi käigus odraterad paisuvad ja muutuvad raskemaks (omal nahal tunnetatud, kui sai neid sellest paagist poolteist tundi välja kühveldanud), kuna need tõmbavad endasse ohtralt vett. Leotamise järgselt on odra niiskus 46-48%.

Odra leotuspaak


Odraga täidetud leotuspaak

Veega täidetud leotuspaak

Leotamine lõpetatud, pool ootab veel kühveldamist

Põhi paistab

Märg oder veetakse kärudega ühele kahest idandamispõrandast ja laotatakse ühtlase idandamise tagamiseks umbes 10 cm paksuse kihina. Sobivaimaks idandamise temperatuuriks on 16ºC, kuid see jääb enamasti 16-20ºC vahele. Linnastamine kestab kuus päeva, mille jooksul tuleb seda protsessi pidevalt monitoorida (kogu info talletatakse käsitsi logiraamatusse). 

Kühveldamine ja vedamine

Põrandale laotatud

Töö valmis

Soovitud ja ühtlase temperatuuri hoidmiseks ning idanevate odraterade kokkukleepumise vältimiseks tuleb otra teatud aja tagant (aeg sõltub suuresti ka välisõhu temperatuurist ja ka tuulest) liigutada. Selleks kasutatakse nii mehhaanilist ja elektrilist järelveetavat pöörajat. Lisaks hoitakse linnastamisehoone kahe korruse aknad pidevalt avatuna.

Temperatuuri mõõtmine

Mehhaaniline odra õhutaja

Elektriline odra pööraja

Linnaste kuivatamine (kilning)

Kui linnastamise protsess on lõppenud (odra (green malt) niiskus on langenud nüüd 40-43% peale), kühveldatakse oder põrandalt kärudesse ja veetakse n.ö lifti, mille kaudu see liigub perforeeritud metallpõrandaga kuivatusahju (kiln). Springbank viskivabriku kuivatusahi renoveeriti 1966 ja omab nüüd kahte soojusallikat – turvas või kerge õli. Kuivatusahjus tuleb sinna veetud oder laotada ühtlaselt umbes 60-100 cm paksuse kihina.

Odra laotamine kuivatusahjus

Springbank viskivabrik toodab kolme erinevat linnaseviskit (Springbank, Longrow, Hazelburn) ning esimene erinevus nende valmistamisel algab linnaste kuivatamise käigus. Seega on vaja ka kolme linnaste kuivatamise retsepti. Springbank viski jaoks on vaja kasutada kuus tundi turbasuitsu ja umbes 30 tundi õlipõletiga toodetavat kuuma õhku (lõpptulemuseks turbasuse määr linnastes 8-10 ppm). Hazelburn viski jaoks turbasuitsu ei kasutata ning kogu linnaste kuivatamine toimub umbes 36 tunni vältel kuuma õhuga. Longrow vajab aga seevastu üksnes kuni 48 tundi turbasuitsu (lõpptulemuseks turbasus linnastes 48-50 ppm).

Süütamiseks valmis

Springbanki jaoks linnaste kuivatamine 15.06.2022 kell 11:00

Kuumuse tõstmine

Eesmärk saavutatud: turbasuits

Turbasuitsuga kuivatamiseks on vaja turvast. Kasutatakse nii kuiva kui niisket turvast. Niiske turvas on oluline leekide summutamiseks ja kuumuse vähendamiseks, kuna tähtis on suits, mitte niivõrd kuumus. Kuumuse lisamiseks on vaja aga lisada kuiva turvast. 

Niiske turvas

Kuiv turvas

Kuivatamise järgselt on linnaste niiskus langenud 4%ni. Linnased suunatakse kuivatusahjust (põrandal olevate luukide avamise teel) terasest linnaste hoiusalvedesse (malt bin). Springbankis on neid kokku kümme, millest igaüks mahutab 18,5 tonni.

Linnaste hoistamissalved