kolmapäev, 4. august 2021

AUCHROISK 2010/2019 Madeira Barrique

August on peamiselt veinivaatides küpsenud Šoti ühelinnaseviskide päralt. Maitsmisele tulevad Auchroisk, Glen Scotia, Deanston, Ledaig ja Longrow. Eesti Vabariigi taasiseseisvumise 30. aastapäeva auks neile lisaks veel kaks Speyside ühelinnaseviskit, mis destilleeritud 1991. aastal.  Esimesena tuleb aga maitsmisele Auchroisk, mis küpsenud täisaja Madeira veini vaadis (barrique) #30. Viski on destilleeritud 21.12.2010 ning villitud Scottish Roadsign Edition seerias Whizita poolt 28.05.2019 kokku 296 pudelit. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.



Auchroisk 8 yo, Scottish Roadsign Edition 2010/2019, 61,1% nc, ncf

Aroom: ümar, magus ja veinine. Marjane paks kreemisus koos kerge vürtsikusega. Kõrge kangus pole teravana tunda. Veega lahjendades marjane, lahja punaveinisus, lahja jõhvikajook; lihtsustub liigselt.

Maitse: üsna veinine ja magus ning nüüd on ka kõrge kangus põletava teravusena tunda. Vajab veidi vett või vähemalt lonks vett vahetult enne mekkimist, muidu liigselt põletav. Rohkema veega lahjendades ümar, veinine-marjane, kerge vürts, kus eelkõige muskaat ja kaneel.

Lõpp: keskmise pikkusega, lahjendamatult väga terav ja selgelt kuivusele kalduv. Veega lahjendatult vürtsikas punaveinisus, mis kestab ka pikemalt.

Hinnang: C+

Läbib hea maitsekaare magusast aroomist kuiva järelmaitseni. Lahjendamatult aroom meeldivaim osa. Kõrge kanguse tõttu vajab mekkimiseks siiski veega lahjendamist.