neljapäev, 29. juuli 2021

GLASGOW 1770 The Original & Triple Distilled

Lowland kuu lõpetavad kaks Glasgow viskivabriku viskit. Alguses oli plaanis küll maitsta kolm, kuid otsustasin turvastatud minipudeli jätta järgmise aasta kevadesse. Sinna olen planeerinud ühe terve kuu uutele Šoti viskivabrikutele: Ardnamurchan, Dornoch, Dalmunach, Nc’nean, Isle of Raasay ning siis veel juba maitstud Wolfburn ja tänane Glasgow. Ja ehk õnnestub selleks ajaks veel mõni uus juurde hankida.

Täna aga, siin ja praegu, Glasgow ühelinnaseviski. Seda on sarnaselt Kingsbarns viskiga juba saanud maitsta Uisge viskifestivalil ning siis tundus see olevat neist kahest meeldivam. Glasgow viskivabrik on rajatud 2015 ning sellest sai esimene „päris“ linnaseviskivabrik, mis Glasgows üle saja aasta möödumise järel taas linnas viskit tootma asus. Aastatel 1958-1975 toodeti Strathclyde teraviljaviski tehases Kinclaith nimelist linnaseviskit. Glasgow viskivabrik on tootnud nii turvastatud kui turvastamata linnastest, kui ka kolmekordse destillatsiooniga ühelinnaseviskit. Siin tulevad maitsmisele siis turvastamata ja kolmekordse destilleerimise teel valminud minipudelid. Viskivabriku tootmisvõimsuseks on praegu 500,000 liitrit aastas. Esimene Glasgow 1770 nimeline ühelinnaseviski villiti juunis 2018. Number 1770 osutab Glasgow esimesele viskivabrikule, mis rajati vastaval aastal. 

Esimene maitstav viski kannab nime The Original. Viski on küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ning järelviimistletud värsketes tammevaatides (virgin oak). Maitstav on pärit 5cl minipudelist.



Glasgow 1770 The Original, 46,0% nc, ncf

Aroom: linnaseline ümarus, veidi atsetoonine algus. Siis üleküpse pirn, valgeveini äädikas, veidi ka sünteetilisi aroome. Klaasis seista lastes törts kuivatatud kala, magus vanill ja kuiv tamm.

Maitse: suutundelt üsna meeldiv oma ümaruses ja õrnas õlisuses. Veidi puuviljasust, veidi martsipani. Siis üsna tugevalt tammine, millele lisandub salmiakki ja linnaselisus.

Lõpp: pigem lühike. Tammiselt põski näpistav.

Hinnang: C

Teine Glasgow viski on läbinud kolmekordse destilleerimise ning kogu aja küpsenud värsketes tammevaatides (virgin oak). Maitstav on pärit 5cl minipudelist.



Glasgow 1770 Triple Distilled, 46,0% nc, ncf

Aroom: magus vanill, iiris, veidi burboonisust. Üsna magus. Kopitanud puit ja papisus ning lisaks veel sünteetilisi aroome.

Maitse: kerge, kuid üsna tammine, koos sünteetilise keemilisusega. Veidi papisust lisaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammiselt magus-vürtsikas, kerge eukalüpt. Parim osa viskist.

Hinnang: C

Ei ole kumbki kuigi hea ega mulle meelepärane. Keskpärased linnaseviskid, kus värske puit on oma aktiivset rolli ehk isegi liigselt "hästi" täitnud. Hea oleks puhtamat destilaadi põhist Glasgow viskivabriku viskit mekkida. Praeguse nelja viski maitsmise järel on kindlalt seis 2:0 Kingsbarns linnaseviskide kasuks.