reede, 13. august 2021

DEANSTON 2008/2017 Bordeaux Red Wine Cask

Tagasi punaveini vaatides küpsenud Šoti ühelinnaseviskide juurde. Deanston on kolmel-neljal viimasel aastal villinud mitmeid erinevates ja osalt ka ebatavalistes vaatides küpsenud viskisid. Kasutuses on olnud näiteks brändi, marsala, muscat, palo cortado, cream sherry, fino sherry, pinot noir, calvados ja ka endised õlle vaadid. Suurem osa neist järelviimistletud ja mõni ka täisaja küpsenud nimetatud vaatides. Siinne Deanston on destilleeritud 2008 ja seejärel enne villimist 2017. aastal küpsenud täisaja (üheksa aastat) Bordeaux punaveini vaatides. Kokku villiti seda viskit 1400 pudelit. Seda Deanston viskit ei tohi segamini ajada 2018. aastal peamiselt reisikaubanduse lettidele suunatud 10-aastase Bordeaux punaveini vaatides järelviimistletud ja madalamal kangusel (46,3%) villitud viskiga.



Deanston 2008/2017 Bordeaux Red Wine Cask Matured, 58,7% nc, ncf

Aroom: täidlane ja magus, kuid tugevalt tanniinine ja punaveinine. Karamelliseeritud suhkur, karamelliseeritud tsitrused, ürdine mesi. Veidi puidulakki ja kangusest tulenevalt alkohoolselt ründav. Veega lahjendades sõbralikum ja meeldivam. Oluliselt puuviljasem-marjasem ning veidi enam samas ka punaveinisem, kuid tanniinisus on nüüd kontrolli all. Apelsini marmelaad, punased ja mustad sõstrad, just moosina.

Maitse: üsna terav, kurku kõrvetav ja pigem kuiv kui magus. Suutundelt siiski täidlane. Karamelliseeritud tsitrused, vürtsid (muskaat) ja kange punaste viinamarjade mahl (see nõukaaja kange viinamarjamahl, mida klaaskoonusest lahtiselt pea iga toidupood müüs). Veega lahjendades (ja vett kannab väga hästi) ümar ja suutundelt isegi täidlasem. Vürtsikas-magus punaveinisus, mesine, karamelliseeritud tsitrused.

Lõpp: pikk ja tanniinine. Tume šokolaad vürtsidega (tšilli), kuiv punaveinine järelmekk.

Hinnang: B

Väga hea punaveini vaadis küpsenud Deanston. Jääb siiski mõne pügala võrra alla Glen Scotia 10-aastasele Bordeaux punaveini vaadis järelviimistletud linnaseviskile. Kui siinne Deanston on 84, siis Glen Scotia 86. Deanston kaotab peamiselt oma tugeva tanniinisuse tõttu, mille saab veega lahjendatult küll siiski ilusti kontrolli alla. Siinne maitsekirjeldus on antud pudeli viimase kolmandiku põhjal, mil viski oli saanud piisavalt õhutatud. Peale avamist oli esimene kolmandik sellest viskist liiga kuiv, tanniinine ja alkohoolselt põletav. Isegi veega lahjendamine ei toiminud kuigi hästi. Vajab seega pikalt õhutamist, ka klaasis, ning kindlasti veega lahjendamist, siis on see Deanston väga hea ja nauditav.