esmaspäev, 31. august 2020

KILCHOMAN Loch Gorm 2020 & Am Bùrach

Loch Gorm nimelist Kilchoman linnaseviskit on villitud 2013. aastast. See on kokku segatud üksnes eks-šerri vaatides küpsenud viskidest. Selleaastase viski jaoks valiti välja 21 oloroso šerri vaati (butts), mis olid destillaadiga täidetud 2007, 2008, 2009 ja 2011. Kokku villiti 2020 aasta kevadel seda viskit 15,500 pudelit. Am Bùrach nimeline viski on aga tekkinud juhuslikult, kui ekslikult segati eks-burboon ja eks-šerri vaatides küpsenud Kilchoman viski kokku endistes portveini vaatides küpsenud Kilchoman’iga; seejärel viidi tekkinud segu küpsema eks-burboon vaatidesse ja seejärel anti sellele viskile veel kuuekuuline järelviimistlus ruby port vaatides. Seega paras segadus, mida ka viski nimi am bùrach tähendab. Kokku villiti 2020 aasta kevadel seda umbes üheksa aastast viskit 10,550 pudelit. Maitstavad viskid on pärit 2cl näidispudelist.



Kilchoman Loch Gorm 2020, 46,0% nc, ncf

Aroom: pehme ja veidi tahmane (muldne) turbasuitsus, soe nahk, delikaatne šerrisus. Kasvav vürtsikus tammevaatidest, taustal must tee ja paksem linnasus koos rosinatega.

Maitse: algus üsna kerge ja isegi tagasihoidlik. Siis vürtsikas tamm ja šerrine magusus, millega liitub mõningane turbasuitsusus ja mereline soolasus. Tsitrusekoored, veidi kuivatatud musti ploome ja rosinaid. Hea tasakaal linnaste suitsususe, tammise vürtsikuse ja šerrise magususe vahel. Võiks olla siiski 50% kangusena.

Lõpp: pikk. Turbasuitsusus siin kõige enam esil. Vürtsikas, apelsinikoored, nelk, rosinad ja kerge münt.

Hinnang: B

Kilchoman Am Bùrach, 46,0% nc, ncf

Aroom: kerge ja ümar. Punased marjad, mis rohkem magusad kui hapud. Mõõdukas turbasuitsusus. Klaasis seistes tuleb karamellist kreemisust.

Maitse: kombineeritud maitsed, kus ükski teistest eriti esile ei tõuse – punased marjad (punane sõstar, jõhvikas, vaarikas), tsitrused, tuhane suitsusus, tammine kerge vürtsikus. Veidi ka puuviljakaramellide laadne magusus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Puuviljane magusus, magus-hapukas suitsune punaste marjade mekk.

Hinnang: C+

Loch Gorm on väga hea viski, kuid jääb siiski veidi nõrgaks just kanguse osas ja ehk võiks ka turbasuitsusus veidi intensiivsem olla. Am Bùrach tõendab aga veelkord, et just ruby port vaatide mõjutusega viskid ei kipu mulle eriti meeldima. Siiski hea viski ka see.