pühapäev, 6. september 2020

STRATHISLA 12 yo

Blogis tuleb Strathisla viski tutvustamisele esimest korda. Seega väike viskivabriku tutvustus. Speyside regioonis asuv Strathisla viskivabrik on rajatud 1786. aastal esialgselt Milltown nime all, mis muudeti varsti Milton’iks. Strathisla nime sai viskivabriku ligi sada aastat hiljem 1870, kuid 1890 muudeti see tagasi Milton’iks, et alles 1951. aastal uuesti saada Strathisla nimi. Viskivabrik on tuntud oma arhitektuurse kahe pagoda tüüpi katusega ja vesirattaga nende ees ning on ilmselt üks enim fotografeeritud viskivabrikuid Šotimaal. 

Praeguseks omanikuks on Chivas Brothers kompanii ning samas on Strathisla viskivabrik Chivas Regal brändi koduks olles ka selle Šoti seguviski üks põhikomponente. Strathisla viskivabriku aastaseks tootmismahuks on 2,5 miljonit liitrit. Enamus toodetud destillaadist pumbatakse kõrvalasuvaase Glen Keith viskivabrikusse vaatidesse panekuks või siis veatakse mujale täidetavaks. Ainsaks turul olevaks laiemalt kättesaadavaks viskiks on 12-aasta vanune Strathisla. Siinmaitstav on selle viski vanem versioon, mis on omapärases pudelis ning sildil kirjas veel nüüdseks keelatud „Pure Highland Malt“. Selle vanema Strathisla vahetas 2013. aastal välja uues disainis ja 3% madalama kangusega versioon. Siinmaitstav on pärit 6.10.2011 villitud pudelist. Viski on peamiselt küpsenud Ameerika tammest vaatides


Strathisla 12 yo, 43,0%

Aroom: tihke ja rikkalik. Magus, šerrine ja puuviljane mesisus. Keedetud puuviljad omas siirupis (aprikoosid, virsikud, pirnid). Värske tammisus annab omalt poolt vürtsikat magusust. Veidi vett toob veidi lillelisust, mandariine ning ka iirist.

Maitse: nii nagu aroom juba oodata lasi – rikkalik ja magus, kuid mitte imal. Puuviljane, šerrine, mesine ja kreemiselt linnaseline. Rosinad, küpsed aprikoosid ja pirnid, mis kokku annavad üsna siirupise maitse. Tammised vürtsid ja tsitrusekoor tulevad teises pooles.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tammisus siin enim tunda, kuid jääb siiski üsna mesiseks ja linnaseliseks. Viimasena jääb suhu kergelt mündine ja värske mekk.

Hinnang: B

Vist kõige siirupisem (heas mõttes) linnaseviski, mida maitsnud. Ei ole siiski ühekülgne ega igav. Vastupidi. Üllatavalt rikkalik ja tihke tervik. Kannatab ka veega lahjendamist. Veidi sellise vana kooli mekiga linnaseviski. Kes veel satub kuskil seda vanemat versiooni kohtama, tasub soetada.