reede, 28. august 2020

KILCHOMAN 2010 Vintage & STR Cask

Kevadise eriolukorra ajal korraldati mitmeid veebipõhiseid maitsmisi ning nende tarbeks toodi müüki ka mitmeid näidiskomplekte. Sai siis ühe huvi äratanud komplekti ka endale soetatud. Tegemist on pakiga, milles Kilchoman’i neli uut linnaseviskit: 2010 Vintage, STR Cask, Loch Gorm 2020 ja Am Bùrach. Maitsen neid paarides. Kilchoman 2010 Vintage on destilleeritud 2010 ja villitud 2019. aastal kokku 15,000 pudelit. Kokku segati selle viski tarbeks 42 eks-burboon vaati ja kolm oloroso šerri vaati. Kilchoman STR Cask on 2012. aastal destilleeritud viski, mis küpses endistes punaveini taastöödeldud ehk värskendatud vaatides (STR = shaved + toasted + re-charred). Kokku villiti seda viskit 2019. aastal 14,500 pudelit. Mõlemad maitstavad viskid on pärit 2cl näidispudelitest.


Kilchoman 2010 Vintage (2010/2019)
, 48,0% nc, ncf

Aroom: mõõdukalt turvastatud linnased esmalt, mõne aja pärast tsitruste koorte särtsakus ning siis omakorda nende alt ka veidi magus-vürtsikat veinisust koos metallise äärisega.

Maitse: kergelt näpistav teravus, vürtsid (muskaat peamiselt) ja soolasus. Veidi vett lisades toob maitsesse värskust – münt, mereline soolasus ning magusust lisab kuivatatud banaan.

Lõpp: üsnagi pikk ja vürtsikas, veidi pipart, turbasuitsune soolasus ja siis metalline mekk viimasena.

Hinnang: C+

Kilchoman STR Cask (2012/2019), 50,0% nc, ncf

Aroom: magus ja karamelline. Vanill, kerge puidu röstimise suitsusus, veidi metallisust. Klaasis seista lastes suitsusus veidi turbasem ning lisanduvad punased marjad (veinisus).

Maitse: segu veidi hapukast marjasusest, karamellist ja turbasuitsususest. Suutundelt kerge ja ümar. Veinivaatide mõju on äratuntav. Üsna lihtne.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge vürtsikus, magus-hapukas marjasus karamelliga ning jällegi metalline mekk jääb viimasena suhu.

Hinnang: C+

Head viskid mõlemad, kuid tervikuna üsnagi lihtsad, vähekõnetavad, metallise mekiga ja ehk tammevaatide poolt liigselt domineeritud. Islay saare viskide kohta veidi õhukese (linnaseviski) sisuga. Tervikpudelit ei kutsu soetama.