teisipäev, 25. august 2020

BRUICHLADDICH Islay Barley 2011

Õnnestus hankida maitsmiseks Bruichladdich 2011 Islay Barley ning kuna eelmisel kuul sai maitstud 2010 versiooni, siis otsustasin ka selle kohe järgi proovida.  Bruichladdich Islay Barley 2011 on siis praeguseks viimane selle sarja viski. Kasutatud on viski valmistamiseks 2010. aasta viljasaaki, mis pärit Coull, Rockside, Island, Mulindry, Starchmill ja Cruach nimelistest farmidest. Viski on kokku segatud 75% osas Ameerika tammest eks-burboon ja 25% osas Euroopa tammest (hispaania) endistest veini vaatides küpsenu. Maitstav on pärit 4cl näidispudelist.


Bruichladdich Islay Barley 2011, 50,0% nc, ncf

Aroom: algus veidi terav ja kuivapoolne, rohuselt lilleline, kus veidi ka küünelakieemaldajat. Happelised, kuid samas mahlase ja magusa äärisega õunad, laim, roheline melon. Klaasis seistes õlisem (võisem) ja magusam, taustal linnasus ja ka kriidist mineraalsust veidi. Hooti ka traditsioonilise viskilao aroomid.

Maitse: pehme ja kergelt õline, kuid samas üsna terav ja ründav. Puhas linnasus. Happelised mahlased õunad, hapukam kiivi, laim, rohusus. Vajab veidi veega lahjendamist, et lilleline puuviljasus teravuse alt esile pääseks. Siis ka melon ja mineraalsus.

Lõpp: keskmise pikkusega. Rohuselt lilleline, kergelt soolakas, teravilja kestad.

Hinnang: B

Aroom maitsega võrreldes oluliselt meeldivam ja küpsem. Maitse ehk liiga lihtne ja toores. Tervikuna siiski väga hea noor Bruichladdich. Maitstes kõrvuti 2010 IB-ga, siis on siinne kuivem ja happelisem, kuid samas on siinses 2011 IB-s vähem (puna)veinisuse ja tamme mõju tunda. Võiks isegi oletada, et siin on kasutatud valgeveini vaate. Suures plaanis siiski üsna sarnased.