neljapäev, 30. mai 2019

BALVENIE 14 yo Peat Week 2003

Viimane sel kuul maitstav viski tuleb samuti Balvenie viskivabrikust, kuid sedakorda on selleks mitte just tavapärane Balvenie. Nimelt on siinmaitstav viski destilleeritud turvastatud linnastest. Balvenie on ka varem n.n suitsuseid viskisid villinud, kuid need on oma vähese suitsuse noodi saanud vaatidest – 2001. aastal villiti Balvenie 17-aastane Islay Cask ja 2010 aastal Balvenie 17-aastane Peated Cask.

Siinne 14-aastane Peat Week nimeline viski on aga esimene n.n tõeline turbasuitsune viski. Nimelt hakkas Balvenie 2002. aastast igal aastal vaid ühe nädala vältel destilleerima üsna tugevalt (20-40 ppm) turvastatud linnastest. Esimene 14-aastane Peat Week viski villiti 2017. aastal ning kandis siis 2002 Vintage (37 nädal) märget. Reisikaubanduse lettidele villiti samal aastal ka 14-aastane Peated Triple Cask. Siinmaitstav viski on 2003. aastal (34 nädal) valmistatud destillaadist ning villitud 2018. aastal. Nii 2002 kui 2003 aastakäigu destillaadid on küpsenud Ameerika tammest eks-burboon vaatides. Just värskelt on müüki jõudnud Balvenie uus seeria „The Balvenie Stories“, kus lisaks 12-aastasele The Sweet Toast of American Oak ja 26-aastasele A Day of Dark Barley on ka 14-aastane The Week of Peat. Viimane on siis sisult sama viski, mis ülal tutvustatud Peat Week, kuid lihtsalt saanud uue disaini sobitumaks uude Stories seeriasse. Siinmaitstav viski on pärit 3cl näidispudelist.


Balvenie 14 yo Peat Week, 2003 Vintage, 48,3% ncf

Aroom: kohene ilmne suitsusus, mis ei ole mereline, meditsiiniline ega fenoolselt turbane, vaid pigem selline rohu, puuviljade ja kanarbiku põlemise laadne veidi tuhane suitsusus. Kerge metallisus, kerge sidrun eriti sidrunikoor, vanill ja üsna kuiv selline. Puudu on puuviljasus ja Balvenie mesisus. Metalline kuiv suitsusus katab muud võimalikud aroomid. Vajab vett, mis toob linnasuse ja veidi vanilliselt magusamaid noote. Liigne vesi aga muudab veelgi metallisemaks.

Maitse: suitsune, piprane ja väga teravalt ründav. Sidrunihappeline värskus. Kirbe, mõru. Ilmne metalline mekk. Vesi võtab teravust maha, kuid sidrunikoore kirbus ja mõrusus jäävad. Metalline. Puudu on tasakaalustav komponent.

Lõpp: keskmise pikkusega. Suitsune ja piprane tammisus, vanill, terav ja kuiv.

Hinnang: C+


Ebatüüpiline Balvenie ning vähemalt siinne 2003 Vintage tundub märksa noorem kui 14-aastat. Pigem meenutab 5-7 aastaseid Islay tahumatuid kolmanda täitekorra vaatides küpsenud turbaseid viskisid.