Viimane sel kuul
maitstav viski tuleb samuti Balvenie viskivabrikust, kuid sedakorda on selleks
mitte just tavapärane Balvenie. Nimelt on siinmaitstav viski destilleeritud turvastatud
linnastest. Balvenie on ka varem n.n suitsuseid viskisid villinud, kuid need on
oma vähese suitsuse noodi saanud vaatidest – 2001. aastal villiti Balvenie
17-aastane Islay Cask ja 2010 aastal Balvenie 17-aastane Peated Cask.
Siinne 14-aastane
Peat Week nimeline viski on aga esimene n.n tõeline turbasuitsune viski. Nimelt
hakkas Balvenie 2002. aastast igal aastal vaid ühe nädala vältel destilleerima üsna
tugevalt (20-40 ppm) turvastatud linnastest. Esimene 14-aastane Peat Week viski
villiti 2017. aastal ning kandis siis 2002 Vintage (37 nädal) märget. Reisikaubanduse
lettidele villiti samal aastal ka 14-aastane Peated Triple Cask. Siinmaitstav
viski on 2003. aastal (34 nädal) valmistatud destillaadist ning villitud 2018.
aastal. Nii 2002 kui 2003 aastakäigu destillaadid on küpsenud Ameerika tammest
eks-burboon vaatides. Just värskelt on müüki jõudnud Balvenie uus seeria „The
Balvenie Stories“, kus lisaks 12-aastasele The Sweet Toast of American Oak ja
26-aastasele A Day of Dark Barley on ka 14-aastane The Week of Peat. Viimane on
siis sisult sama viski, mis ülal tutvustatud Peat Week, kuid lihtsalt saanud
uue disaini sobitumaks uude Stories seeriasse. Siinmaitstav viski on pärit 3cl näidispudelist.
Balvenie 14 yo
Peat Week, 2003 Vintage, 48,3% ncf
Aroom: kohene ilmne
suitsusus, mis ei ole mereline, meditsiiniline ega fenoolselt turbane, vaid
pigem selline rohu, puuviljade ja kanarbiku põlemise laadne veidi tuhane suitsusus.
Kerge metallisus, kerge sidrun eriti sidrunikoor, vanill ja üsna kuiv selline. Puudu
on puuviljasus ja Balvenie mesisus. Metalline kuiv suitsusus katab muud
võimalikud aroomid. Vajab vett, mis toob linnasuse ja veidi vanilliselt magusamaid
noote. Liigne vesi aga muudab veelgi metallisemaks.
Maitse: suitsune,
piprane ja väga teravalt ründav. Sidrunihappeline värskus. Kirbe, mõru. Ilmne metalline
mekk. Vesi võtab teravust maha, kuid sidrunikoore kirbus ja mõrusus jäävad. Metalline.
Puudu on tasakaalustav komponent.
Lõpp: keskmise
pikkusega. Suitsune ja piprane tammisus, vanill, terav ja kuiv.
Hinnang: C+