teisipäev, 21. mai 2019

TALLINN WHISKY SHOW 2019

Kolm päeva tagasi, laupäeval 18. mail, toimus kolmas Tallinna Whisky Show. Toimumiskohaks sarnaselt eelmistele aastatele taas Hilton Tallinn Park Hotel. Degustatsiooniala oli avatud 15:00-20:15 ning piletihinna (33€; hind eelmise aastaga võrreldes sama) eest oli võimalik maitsta täitsa piisaval hulgal ja valikus viskisid. Lisaks piletihinna sisse kuulunud viskidele oli üsna mõistliku hinna eest võimalik 2cl koguses maitsta ka eakamaid linnaseviskisid. Lisaks toimusid kolm degustatsiooni ja kaks samasisulist Chivas „Blend Experience“ seminari. Neist osalesin vaid Kavalan viski degustatsioonil. Mida siis sai seekord maitsmiseks võetud ja mis mulje üritus jättis?


Kõigepealt üldmuljest. Sel aastal oli kahe eelmise aastaga võrrelduna tajutavalt enam rahvast, kuid õnneks ruumi puudust ei tekkinud. Enam kostus soome keelt ja ka läti keelt. Tundus justkui, et oli toodud ka enam püstiseismise laudu nii et selles osas nuriseda pole millegi üle. Rahvas oli viisakas ja meeleolukas ning võrreldes eelmise aastaga näivalt vähem purjus. Tundub justkui ollakse kolmandaks aastaks saadud enamus asju klappima ning tervikuna oli väga hästi korraldatud üritus.

Järgmiseks aastaks ootaks siiski ka juba Tallinna lettidel vähemtuntumaid viskisid ja veelgi parem, kui siis tuleks sõltumatuid villijaid. Ehk oleks aeg meelitada siia ka enam viskivabrikutest pärit esindajaid (mitte turunduspersoone ega saadikuid, kellest suur osa oskab rääkida vaid päheõpitut turunduslikku teksti) oma viskisid tutvustama (nt esimesel aastal viis Bruichladdichi degustatsiooni väga sisukalt läbi Islay saarelt pärit kohalik). Nendega tasuks viskidest ja nende tootmisest ka juttu teha; praeguste n.ö viskide valajatega seda teha pole suurt mõtet. Siiski on ka erandeid; Kavalani degustatsiooni viis hästi ja humoorikalt läbi mitte kuigi tüüpiline brändisaadik. Üks asi siiski veel. Igal aastal on istunud eraldunult üks seltskond ümber laua viskisid degusteerimas. Ilmselt toimub parimate viskide valimine. Kui see on seotud kuidagi viskishowga, võiks ju ka välja kuulutada milliseid viskisid parimaks hinnati. Ehk toimub teadustamine afterparty käigus, kuid võiks ikkagi esikolmik olla pigem välja kuulutatud üsna show alguses. Seega võiks see hindamine alata nt tund enne show algust ja siis pidulikult tulemustest teada anda. Igal juhul hea üritus ning loodan et jätkub indu jätkata.

Siinses postituses käin lühidalt läbi degustatsioonialal maitstud viskid. Otsustasin tunde järgi maitsta mõningaid seni mitteproovituid. Eelkõige tahtsin proovida uut Glenrothes sarja. Kuna mõned viskid sai showlt kaasa võetud rahulikumaks maitsmiseks 3cl näidispudelites, siis eraldi postitustes tutvustan sel nädalal veel Bowmore ja Port Charlotte linnaseviskisid (ikkagi ju B-kuu käimas) ning juunis kaht reisikaubanduse Glengoyne viskit. Kaks Kavalan viskit (burboon- ja šerrivaadis küpsenud) jätan aga hoopis sügisesse, kus plaanis põhjalikumalt ette võtta Aasia viskid (lisaks neile kahele Kavalanile neli Amrut ja viis Paul John ühelinnaseviskit).


Macallan 18 yo Triple Cask Matured, 2018 release, (endine Fine Oak), 43% nc

Siin on siis tegemist uues kuues ja nimega Macallan „Fine Oak“ viskiga. Viski on küpsenud Euroopa ja Ameerika tammest valmistatud ja šerriga viimistletud ja Ameerika tammest eks-burboon vaatides. Üllatavalt meeldiv ja värske. Parem kui 2016. aastal maitstud 18-aastane Fine Oak nime all villitu. Praegune 2018. aasta versioon on vähem vürtsikas ja tammine (ilmselt Ameerika tammest vaatides küpsenud viski osakaal suurem) ning enam (troopilist) puuviljast värskust, kus eriti tõusevad esile kergelt magusad tsitrused. Eelkõige mandariin ja apelsin. Värskust aitab tõsta õrn ingverilisus. Lisaks kuivapoolne vanill ja üllatavalt ka suitsusust taustal. Kuigi kõigest 43%, jagub piisavalt kangust. Järelmaitse siiski pigem lühike, kus domineerib ingver ja tsitrused. Kuigi Macallan on oma tuntuse saanud just šerriste viskidega, siis siit seda otsida ei tasu. Üsna kerge ja pigem Ameerika tammest eks-burboon vaatide mõjuline, kuid sellisena lähenetav vägagi meeldiv (tinglikuks hindeks B+), kuid kahjuks hinnalt paarisaja euro alla küündiv.


Glenrothes 18 yo (Soleo Collection), 43% nc

Järgmisena sai ette võetud Glenrothes viskivabriku uue Soleo Collection sarja neli viskit. Esimeseks eelnevale võrdlusena 18-aastane, mis küpsenud üksnes eks-šerri vaatides, millest suurem osa olnud esmatäite vaadid (ilmselt peamiselt PX). Aroom algus pigem suletud, kuigi šerrisus on selgelt tajutav. Magusapoolne lilleline tsitruselisus ja ürdisust. Vanill ja ehk veidi ka ingverit. Maitsetelt magus, puuviljane, kus pirn, apelsin ning lisaks vanill, šokolaad ja pähklid. Šerrisust on tunda, kuid pole šerri-pomm. Lõpp keskmise pikkusega, järelmaitses kuiva šerrisust ja siis tammisuse poole kalduv. Pigem meeldiv, kuid vajaks kõrgemat kangust maitsete esiletõstmiseks (tinglik hinnang B).

Glenrothes Whisky Maker’s Cut (Soleo Collection), 48,8% nc

Enne nooremate Glenrothes viskide juurde minekut sai mekitud küll vanuse märketa (NAS, kuid mingi info kohaselt umbes 16-aastane), kuid üksnes esmatäite šerrivaatides küpsenud viskit. Selgelt šerrisem, kui 18-aastane. Punased marjad, tammised vürtsid, magus karamell ja vanill. Maitses samuti üsna palju šerriseid noote, vürtsidest muskaat, kaneel ja ingver. Kõrgem kangus tuleb selgelt kasuks. Magus karamell, mis annab ümarust ning kergelt ka hapukat marjasust ja apelsinikoort. Lõpp keskmise pikkusega ja pigem magus (tinglik hinnang C+).


Glenrothes 12 yo (Soleo Collection), 40% nc

Samuti šerriga viimistletud vaatides küpsenud. Aroomilt kerge, vanill, kerge šerrisus, kuid oluliselt vähem kui kaks eelnevat. Veidi papisust, mis osaliselt tuleb madalast kangusest (40% on ikka nüüdseks lausa häbiväärne). Maitsetelt üsna lihtne, vanilline, suhkrukaramelline, õrnad vürtsid. Suutundelt siiski meeldivalt ümar ning tervikuna kerge meeldivalt mekitav viski. Lõpp lühike, magus vanill (tinglik hinnang C+).

Glenrothes 10 yo (Soleo Collection), 40% nc

Samuti kirjade järgi šerriga viimistletud vaatides küpsenud, kuid siin on ilmselt pea kõik vaadid olnud Ameerika tammest valmistatud. Väga kerge ja lahja. Vanill peamiselt, taustal kergeid šerri jääke. Maitse kerge, lihtne, „liistunud“. Veidi magusaid tsitruseid ja ehk ka pähkleid. Lõpp lühike, vanill ja veidi rohune (tinglik hinnang C)


Jura 18 yo, 44%

Võtsin proovida ka uuest Jura valikust vanima ehk 18-aastase. Viski on küpsenud 18 aastat eks-burboon vaatides ning seejärel järelviimisteltud lühikest aega Bordeaux piirkonna punaveini vaatides (ei tea miks seda vaja oli?). Aroom marjane ja veinine, karamell. Sildil lubatud suitsusus olematu. Maitsetelt väga lihtne, magus must tee ja teatav puuviljasus, mis annab kokku parajalt ebamäärase ja mitte kuigi meeldiva maitsekoosluse. Veidi kohvi. Lõpp liiga lühike. Pettumust valmistav Jura. Kas punaveini mõju oli vaja väsinud viski turgutamiseks? Ei kutsu teisi uue sortimendi Jurasid proovimagi, vähemalt raha eest (tinglik hinnang D). Ei ole kvaliteedilt võrreldav eelmise aasta augustis maitstud reisikaubanduse 18-aastasega, mis oli samuti lühikese punaveini vaadi järelmõjutuse saanud.


Päeva lõpuks sai veel märkmeid tegemata maitstud Bowmore 15 Golden & Elegant, Port Charlotte MC:01 ja Octomore 08.1 linnaseviskisid, mis kõik olid väga meeldivad. Nendest kaks esimest tulevad eraldi tutvustamisele järgnevas kahes postituses. Kavalan degustatsioonil sai lisaks mekitud nelja Kavalan viskit ja peab ütlema, et 2016. aastal maitstud kahest Kavalan viskist jäänud mitte kuigi meeldiv mälestus on nüüdseks minema pühitud. Ilmselt on Kavalan saanud oma viskipajad korralikumalt tööle ja ehk ka hankinud kvaliteetsemaid vaate. Igal juhul olid nii Classic kui ka Concertmaster (portveini vaadis järelviimistletud) nüüd üsnagi meelepärased ning burboon- ja šerrivaadis küpsenud väga head.