esmaspäev, 27. mai 2019

BALVENIE 16 yo Triple Cask

Siinmaitstav Balvenie kuulub viskivabriku praegusesse Triple Cask nimelisse reisikaubanduse valikusse, olles vanuselt kahe teise sama seeria viski (12- ja 25-aastane) vahele paigutuv. Varasemalt on blogis tutvustatud juba 12-aastast ning siin siis vanuselt järgmine – 16-aastane. Viski on kokku segatud kolmes vaadi tüübis küpsenud viskidest: Euroopa tammest valmistatud Oloroso šerri vaadid (butts), Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaadid (barrels) ja traditsioonilised viskivaadid (taastäidetud ja ilmselt hogshead tüüpi vaadid). Siinmaitstav viski on villitud 2013. aastal ehk samal aastal, mil see ka esimest korda turule toodi.


Balvenie 16 yo Triple Cask, 40,0%

Aroom: aromaatne mesine puuviljasus – tüüpiline meeldiv Balvenie. Magus vanill, kerged tammised vürtsid, ürdid ja veidi karamelli. Kergelt kaneelised õunad, crème brûlée ja klaasis seistes tuleb alt ka marjast šerrisust ja mandariine.

Maitse: puuviljaselt magus ja ümar algus, vanill ja siis tammine vürtsikus, karamelliseeritud suhkur, röstitud tamme tanniinid, mis toovad kerget mõrusust. Puuviljadest virsik ja aprikoos. Õhutamine tuleb palju kasuks, taandades tammisust ja mõrkjust ning tõstes mesisust ja puuviljasust, muutudes seeläbi ka magusamaks.

Lõpp: keskmise pikkusega. Veidi tammist mõrkjust, karamelliseeritud suhkur, toorepoolne aprikoos.

Hinnang: B

Aroom tüüpiliselt meeldiv Balvenie, kuid maitsed ja eriti järelmaitse kannatasid madala kanguse ja liigse tammevaatide mõju tõttu. Vajas õhutamist ja isegi sel kangusel paar tilka vett, mis aitasid tõsta puuviljast mesist magusust ja maandada mõrkjust. Tervikuna siiski üsna heas tasakaalus olev Balvenie, kuid uut pudelit ostma ei kutsu. Maitsed paranesid oluliselt paari kuu jooksul sedamööda, mida enam viski õhku sai. Pudeli avamise järgselt ei istunud see viski mitte kuigi hästi.