esmaspäev, 3. juuni 2019

GLENGOYNE Cuartillo & Balbaina

Glengoyne tõi 2018. aastal reisikaubanduse lettidele täiesti uue seeria viskisid nimetuse all Spirit of Oak. Eesmärgiks on selle seeriaga tutvustada erinevat tüüpi vaatide mõju Glengoyne destillaadile. Seeriasse kuuluvad Cuartillo (põhituumiku moodustavad Ameerika tammest esimese täitekorra Oloroso šerri vaadid), Balbaina (põhituumiku moodustavad Euroopa tammest esimese täitekorra Oloroso šerri vaadid), PX (Ameerika ja Euroopa tammevaadid koos Pedro Ximénez vaatides järelviimistlusega) ja 28-aastane (esmatäite Oloroso šerri vaadid). Siin tulevad maitsmisele neist neljast kaks esimest. Mõlemad on pärit 3cl näidispudelitest, mis sai kaasa võetud Tallinna viskishowlt.


Glengoyne Cuartillo, 40,0% nc

Aroom: magus vanill, toffee, vanillikreem, kerge kuiv linnasus ning veidi pärmisust. Lisaks ka rohelisi aiaürte ning üldist rohusust koos kerge lillelisusega. Üsna meeldiv ja kerge.

Maitse: suutundelt kreemine ja ümar. Vanill, kuiv teraviljasus, linnasepiim. Veidi rohusust ja ürdisust. Lisaks karusmarjad ja aprikoosid.

Lõpp: keskmise pikkusega. Kerge ja kreemine, magus ja kuiv vaheldumisi.

Hinnang: C+

Glengoyne Balbaina, 43,0% nc

Aroom: eelmisega võrreldes märksa täidlasem ja samas ka šerrisem. Šerrisus on iseloomult selline Glenfarclaslik. Heledad rosinad, õunakoor, kaneelikoor, nahk, vahtrasiirup. Mõni tilk vett toob iirise ja karamelli. Tervikuna üsna aromaatne ja magus.

Maitse: suutundelt ümar ja suud kattev. Piimašokolaad, karamell, pruun suhkur, rosinad. Veidi veidi ka vürtsikust. Otsest šerrisust märksa vähem, kui aroom oodata lubas.

Lõpp: keskmise pikkusega. Piimašokolaad, piimaga kohv.

Hinnang: C+

Puhta aroomi ja maitsega mõlemad. Iseloomult kerged ja sellistena head Glengoyne viskid. Selgelt on tunda erinevat sorti vaatide mõju viski aroomile ja maitsele.