reede, 24. mai 2019

PORT CHARLOTTE MC:01 2009

Kuidas siis nii, et B-kuul Port Charlotte. Kuid viski ju pärit nimest hoolimata ikkagi B tähega algavast viskivabrikust – Bruichladdich. Ja tegemist on siinse viski puhul tugevama  ehk turvastatud versiooniga Bruichladdich’st ning täpsemalt Port Charlotte nn Cask Exploration seeriast, kus sihiks on näidata erinevates vaatides küpsenud PC maitseid.

Port Charlotte MC:01 on destilleeritud 2009. aastal Šotimaa enda linnastest ning seejärel esmalt küpsenud kuus aastat eraldi Prantsuse tammest vaatides (48%) ja Ameerika viski vaatides (52%) ja lõpuks kokkusegatult veel kaks aastat Marsala veini vaatides. Veidi kummaline kirjeldus see kasutatud vaatidest on – üheltpoolt osutatakse tamme tüübile ja teiselt poolt vaatides hoitud varasemale sisule. Ilmselt on Ameerika viski (milline?) küpsenud Ameerika tammest vaatides, kuid mida hoidsid endas varasemalt Prantsuse tammest vaadid (ilmselt mõnd punaveini?). Lisaks on mainitud, et Marsala oli kasutatud vaatides küpsenud üheksa aastat. Paras segadus viskivabrikult, kes tahab astuda läbipaistvuse esirinnas. Viski on villitud 2018. aasta septembris ja siinmaitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Port Charlotte MC:01 2009/2018, 56,3% nc, ncf

Aroom: kõrge kangus ja kuiv selline on selgelt ninas kõrvetavana tunda. Sellega koos ka veidi küüslaugu laadset teravust. Klaasis seistes muutub siiski leebemaks. Pigem kergemapoolsem, kuivem ja tuhasem turbasuitsusus. Siis vanill, magus veinisus, marjane puuviljasus, veidi tubakat. Vee lisades muutub magusamaks ja veinisemaks ning taustal tuleb meeldivalt sõnnikulisust. Tervikuna selline kuiva-magusa vahele kõikuma jääv aroom.

Maitse: magus, suutundelt ümar ja üsna kerge aroomis olnud kuivemat teravust arvestades. Tammisus ja sellega koos mõningane mõrkjus. Vee lisades pähklisust. Muutub tuhaseks punaveiniks ja pigem magusapoolseks. Jääb aroomile alla. Ei kanna kuidagi need maitsed ning ei saavuta integreeritud tervikut. Ei suuda justkui otsustada kummale poole püsima jääda – kuiv või magus, magus või kuiv. Ei ole päris need maitsed, mida oleks PClt oodanud. Nüüd tuli küll juhuslikult kolm „ei“ lauset järjest.

Lõpp: üsna pikk ja kurku soojendav. Üsna terav, veidi mõrusust, siis punaveinisus, soolakas ja kuivusele kalduv. Kerge metalline mekk viimasena.

Hinnang: B


Alguses oli üsna kindel plaan see viski osta, kuid peale maitsmist enam selles nii kindel ei ole ning tõenäoliselt esialgu seda endale tervikpudelina ka ei hangi. On see viski ka ju üsna krõbeda hinnaga. Pealegi on soetatud juba selle viski vend Port Charlotte MRC:01, mille küpsemine on osaliselt aset leidnud Prantsuse punaveini vaatides. Aga PC MC:01 on siiski väga hea linnaseviski, kuid ei küündi lihtsalt parimate PCde kõrvale. Tõenäoliselt oleks selle viski maitsetele kasuks õhutamine ning see muutuks paremaks paarikuise mekkimise jooksul.