Üle väga pika aja
klaasis taas Benromach. Kaheks järgnevaks viskiks on vaadikangusel villitud
Benromach ühelinnaseviski, mis oli varem põhisortimenti kuuluv, kuid kahjuks
nüüdseks juba villimisest maha võetud. Peale viskivabriku omandamist Gordon
& MacPhail poolt ning tootmise taasalustamist 1998. aastal täideti paar
esimest aastat destilleeritud piiritusest 80% eks-burboon vaatidesse. Seejärel
liiguti vaatide osas enam eks-šerri vaatide poole, kus 55% moodustasid šerri ja
45% burboon vaadid. Viimased aastad on suurendanud šerri vaatide osakaalu 75%
peale. See on mõjutanud järk-järgult ka villitud viskide sortimenti. Vähemaks
on jäänud puhtalt eks-burboon vaatides villitud Benromach viskisid ning
kasvanud eks-šerri vaatides küpsenud viskid osa. Siinmaitstavad kaks Benromach
vaadikangusel viskit esindasid just burboonvaatides küpsenuid.
Siinmaitstav esimene
Benromach on 10-aastane, destilleeritud 14.01.2002, küpsenud esmatäite eks-burboon
vaatides #21-31 ning villitud vaadikangusel 23.04.2012. Maitstav on pärit 3cl
näidispudelist.
Benromach 10 yo
Cask Strength 2002/2012, 60,3% nc, ncf
Aroom: tihke,
kergelt turbasuitsune (mitte fenoolne) linnasus. Esmalt kuivapoolne, kuid
klaasis mõne aja seistes muutub magusaks. Linnasus kasvab, lisandub vanill,
õled, veidi soolakat laimi. Veega lahjendamine toob heinasust, õlgi, teraviljasust.
Magus vanill säilib, kuid suitsusus taandub veidi.
Maitse: terav ja
puhas. Meeldiv metalline vahedus. Magus vanill ja linnased. Linnasesuhkru magusus
muudab selle 60% viski täiesti kergelt mekitavaks ka lahjendamatult. Veega lahjendatult
veidi magusam, tamme vanill ja linnasesuhkur võimutsevad. Suitsusus on tajutav,
kuid see jääb taustale.
Lõpp: üsna pikk. Vanill,
magus, kurku soojendav. Veega lahjendatult kergelt metalline, kuid mittehäiriv
järelmekk.
Hinnang: B+