teisipäev, 7. mai 2019

BENROMACH Cask Strength 2002/2012

Üle väga pika aja klaasis taas Benromach. Kaheks järgnevaks viskiks on vaadikangusel villitud Benromach ühelinnaseviski, mis oli varem põhisortimenti kuuluv, kuid kahjuks nüüdseks juba villimisest maha võetud. Peale viskivabriku omandamist Gordon & MacPhail poolt ning tootmise taasalustamist 1998. aastal täideti paar esimest aastat destilleeritud piiritusest 80% eks-burboon vaatidesse. Seejärel liiguti vaatide osas enam eks-šerri vaatide poole, kus 55% moodustasid šerri ja 45% burboon vaadid. Viimased aastad on suurendanud šerri vaatide osakaalu 75% peale. See on mõjutanud järk-järgult ka villitud viskide sortimenti. Vähemaks on jäänud puhtalt eks-burboon vaatides villitud Benromach viskisid ning kasvanud eks-šerri vaatides küpsenud viskid osa. Siinmaitstavad kaks Benromach vaadikangusel viskit esindasid just burboonvaatides küpsenuid.

Siinmaitstav esimene Benromach on 10-aastane, destilleeritud 14.01.2002, küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides #21-31 ning villitud vaadikangusel 23.04.2012. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


Benromach 10 yo Cask Strength 2002/2012, 60,3% nc, ncf

Aroom: tihke, kergelt turbasuitsune (mitte fenoolne) linnasus. Esmalt kuivapoolne, kuid klaasis mõne aja seistes muutub magusaks. Linnasus kasvab, lisandub vanill, õled, veidi soolakat laimi. Veega lahjendamine toob heinasust, õlgi, teraviljasust. Magus vanill säilib, kuid suitsusus taandub veidi.

Maitse: terav ja puhas. Meeldiv metalline vahedus. Magus vanill ja linnased. Linnasesuhkru magusus muudab selle 60% viski täiesti kergelt mekitavaks ka lahjendamatult. Veega lahjendatult veidi magusam, tamme vanill ja linnasesuhkur võimutsevad. Suitsusus on tajutav, kuid see jääb taustale.

Lõpp: üsna pikk. Vanill, magus, kurku soojendav. Veega lahjendatult kergelt metalline, kuid mittehäiriv järelmekk.

Hinnang: B+

Puhas destillaadi poolt domineeritud linnaseviski. Iseenesest lihtne, kuid sellisena väga hea.