esmaspäev, 4. märts 2019

BERRY BROS. & RUDD The Classic Range, Sherry Cask

Berry Bros & Rudd on üks vanimaid, tegelikult Briti saarte vanim, veini ja kange alkoholi poodnikke. Firma on asutatud juba 1698 ning tegutsenud seejuures kogu oma eksisteerimisaja jooksul samal aadressil. Alles hiljuti koliti pood uuele ligidalasuvale aadressile ning vanal aadressil asuvad ruumid jäeti kokkusaamiste, konsultatsioonide ja ürituste korraldamiseks. Aastast 2002 tuli Berry Bros & Rudd turule oma Berry’s Own Selection nime alla villitavate ühelinnaseviskidega. Villitavatest segulinnaseviskidest on aga tuntuim Blue Hanger nimelisse seeriasse kuuluvad viskid. Eelmisel aastal toodi turule uue seeria The Classic Range all neli segulinnaseviskit: Speyside, Islay, Peated Cask Matured ja siinmaitstav Sherry Cask Matured. Aastatel 2010 kuni 2017 oli Berry Bros & Rudd omanduses ka Glenrothes linnaseviski, kuid siis müüdi see tagasi Edrington nimelisele suurkorporatsioonile (kelle omandusse kuuluvad ka Macallan ja Highland Park). Siinmaitstavaks viskiks on siis segulinnaseviski, mis küpsenud eks-šerri vaatides (sildi põhjal butts) teadmata aja (seega NAS viski).


Berry Bros. & Rudd Classic Range Blended Malt, Sherry Cask Matured, 44,2%

Aroom: pudeli avamise järgselt ja kuni poole pudelini üsna vähearomaatne ja õhuke. Veidi hapukas – hapukad õunad, jõhvikajook, punased marjad; pigem punaveini kui šerrivaadi mõjuline. Klaasis seista lastes tuli siiski alt kerge iiris ning selle alt omakorda sigarikarbi aroome. Paari nädala pärast, kui jõutud pudeli teise poolde ja peale ohtrat õhutamist muutus oluliselt täidlasemaks ja äratuntavamalt šerrisemaks: magus ja paks, mustad ploomid, vahtrasiirup, tumedat šokolaadi, veidi puidust suitsusust ja ka kuiva puitu.

Maitse: pudeli esimeses pooles suutundelt üsna õhuke, ebaküps ja igav. Maitsetest hapukad õunad ja kerge tammevaadi rösti tuhane suitsusus. Peale õhutamist pudeli teises pooles muutus märksa integreeritumaks ja täidlasemaks. Suutundelt teatav kreemisus ning maitsetelt selgelt šerrivaadi mõjuline. Suhkrukaramell, vahtrasiirup, mõrudam šokolaad, kõrbema läinud koogi serv ja veidi väävlist mekki.

Lõpp: üsna lühike ja õhuke. Õhutamise järgselt pudeli teise poole peal keskmise pikkusega, pähkline kreemisus ja magus-mõru tume šokolaad.

Hinnang: C (esimene pool pudelist) / C+ (teine pool pudelist)

Senimaitstud viskidest selgelt selline, mis vajas väga ohtrat õhutamist (mitu järjestikust tugevat pudeli loksutamist ja selle järgselt pudeli avatuna hoidmine). See tõi märgatava muutuse kogu maitsekaares. Veega lahjendamist ei kannata, üsna habras maitsete osas. Samuti oli selle viski juures selgelt tajutav maitsmise ajast sõltuvus – see viski ei sobinud absoluutselt päeva esimeses pooles mekkimiseks, samas õhtul peale kaheksat oli see just sobiv viski. Tundub olema kokku segatud Glenrothes viski põhjale. Arvestades selle viskipudeli eest makstud hinda (30€), oli see pudeli teise poole põhjal lõppkokkuvõttes üsna hea.