neljapäev, 7. märts 2019

GLENDRONACH „Cask Strength“ Batch 7

Märts kujuneb suuresti šerrivaadis küpsenud viskide kuuks. Kui sissejuhatuseks sai tutvustatud šerrivaatides küpsenud segulinnaseviskit, siis järgnevad kuus linnaseviskit tulevad GlenDronach viskivabrikust. Esmalt uus vaadikangusega NAS viski ning seejärel viis eakamat Oloroso ja Pedro Ximénez šerri vaatides küpsenud viskit, mis villitud aastal 2014, mil toodi turule 11nes komplekt GlenDronach ühevaadiviskisid (Batch 11).

Siinmaitstava GlenDronach viski puhul on tegemist järjekorras seitsmenda väljalaskega (Batch 7) „Cask Strength“ sarjast, mis nii nagu varasemategi puhul, on kokku segatud eri vanuses, kuid ilmselt üsna noortest, Oloroso ja Pedro Ximénez šerri vaatides küpsenud viskidest. Seitsmes väljalase on villitud 2018. aasta kevadel, mis tähendab seda, et 2017 ei villitud ühtegi selle sarja viskit. See on osaliselt seletatav GlenDronach viskivabriku omaniku vahetusega 2016. aastal ning sellega seotult ka uue „meistersegaja“ tulekuga. Ilmselt teostati ka ladudes küpsevate viskide inventuur, et selgitada võimalik koostis ka selle viski kokkusegamiseks. Maitstav on pärit 3cl näidispudelist.


GlenDronach „Cask Strength“ Batch 7, 57,9% nc, ncf

Aroom: terav, kuiv ja tammine. Vanill, iiris, karamell ning taustal hoomatav sigarikarbi puuviljasus. Tasapisi enam värsket puuviljasust – ananass, tsitrused, õunasiider ja veidi ka teravamat veiniäädikalist näpistust. Veega lahjendatult magusam, pehmem ja iiriselisem. Varasematele väljalasetele omast tugevat šerrist veinisust siin ei ole.

Maitse: terav ja tsitruseline, kangus on tuntav. Kuiv puit, tammine vanill, hapud õunad ja hapud kirsid. Väga õhuke ja lihtsakoeline; tajutavalt noor. Kus on tavapärane šerrisus? Ka veega lahjendades jääb ründavalt hapukaks, äädikaliseks ja kirbeks. Kas soovitigi sellist maitseprofiili?

Lõpp: üllatavalt lühike. Terav, tsitruseline, mõru-kirbe tammisus.

Hinnang: C


Suur pettumus. Ei küüni varasemate Batch 4, 5 ja 6 tasemele. Kui viimati maitstud Batch 6 oli niivõrd hea, et sai maitsmise järgselt ostetud tervikpudel, siis siinne on üsna keskpärane ja mittemeeldiv. Kui aroom on veel nii ja naa, siis maitsetelt jätab üsna soovida. Kas põhjuseks on siin see, et kokku segatud viskid on olnud varasemate aastatega võrreldes oluliselt nooremad või on kasutatud vaatide laad muutunud (enam teise ja ehk isegi kolmanda täitekorra vaate)? Isegi viski värv oli mitu tooni heledam. Või on GlenDronach oma stiili muutmas? Eks järgnevad uue omaniku poolt villitavad GlenDronach viskid näitavad. Õnneks on mul tervikpudelitena varutud GlenDronach "Cask Strength" viskidest Batch 2, 3 ja 6. See võimaldab tulevikus headest viskidest rõõmu tunda, muutku viskivabrik oma viskide profiili või mitte.