teisipäev, 3. juuli 2018

TORMORE 2004/2016 G&M

Juulis tuleb maitsmisele lisaks Arran ja Aberfeldy viskidele ka neli varasemalt veel maitstmata Šoti ühelinnaseviskit. Nendeks on tähestiku järjekorras Glen Keith, Strathmill, Tamnavulin ja Tormore. Kui need saavad proovitud, siis olen oma elus kokku maitsnud 82 Šoti linnaseviski vabriku viskisid. Kõigepealt aga siis Tormore ühelinnaseviski.


Tormore viskid on üldplaanis üsna tundmatud, kuigi isegi Eestis oli pikka aega ning seda üsna odava hinnaga müügil Tormore 12-aastane. See jäi endal huvi puudusel ostmata/maitsmata, kuid nüüd on võimalus proovida sõltumatu villija poolset versiooni Tormore viskist. Tormore viskivabrik on  rajatud 1958. aastal (viski tootmist alustati 1960) ning viskivabriku imposantset hoonet on mööda A95 maanteed sõites raske mitte märgata. Viskivabriku praeguseks omanikuks on 2005. aastast alates Chivas Brothers (Pernod Ricard) ning aastaseks tootmisvõimsuseks 4,8 miljonit liitrit. Suurem osa toodetust läheb seguviskide valmistamiseks. Ühelinnaseviskina on seda alates 2014. aastast saada 14- ja 16-aastasena.

Siinmaitstav Tormore linnaseviski on destilleeritud 14.06.2004, küpsenud esmatäite burboonvaatides (barrels) #895-898 ning villitud vaadikangusel Gordon & MacPhail poolt 4.05.2016 Cask Strength seerias. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Tormore 2004/2016 Gordon & MacPhail Cask Strength, 61,2% nc, ncf

Aroom: teraviljane ja rohune, kuiv vanill, mida ääristab kergelt magus põgusalt hoomatav puuviljasus (rohelised õunad). Tervikuna vähearomaatne, puhas, neutraalne ja piirituseline. Vee lisamine toob kriidisust ja veidi ehk ka enam puuviljasust. Vajab ohtralt õhutamist, kuid ilma veeta on aroom veidi meeldivam ning pealegi pole viski kõrge kangus tunda.

Maitse: kangusele vaatamata üsna kerge ja koguni pehme magusa ääristusega algus, millele järgneb siiski üpris piirituseline ja vürtsikas kesk- ja lõpposa. Vee lisamisega erilist muutust ei kaasne, üksnes piirituselisus väheneb või pigem muutub lillelis-rohuseks kerge magusa ääristusega mõrususeks (tikrid, rabarber, roheline õun). Tervikuna üsna neutraalne ja igavalt sirgjooneline.

Lõpp: pigem lühike. Kergelt piirituseline, vanilli magusust veidi, roheliste ürtide mõrkjus viimasena.

Hinnang: C

Kuigi villija märkmete järgi on tegemist esmatäite eks-burboon vaatides küpsenud viskiga, siis viski värvi ja maitsete põhjal arvaks pigem olevat tegemist viskiga, mis on küpsenud üsna väheaktiivsetes teise- või kolmanda täitekorra vaatides. Iseenesest puhas ja ilma häirivate elementideta, kuid samas igavalt neutraalne linnaseviski.