esmaspäev, 9. juuli 2018

STRATHMILL 1991/2017 MoS

Teine Strathmill linnaseviski on villitud 1991. aastal, küpsenud ühes vaadis (bourbon hogshead) 26 aastat ning villitud vaadikangusel 2017. aastal. Villijaks on Saksamaal tegutsev sõltumatu villija Malts of Scotland. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Strathmill 1991/2017 Malts of Scotland, Cask MoS 17021, Bourbon Hogshead, 49,3% nc, ncf

Aroom: esmalt kerge õunaäädikas ning väga-väga burboonine; s.t pimetestimisel loeks selle kindlasti burbooniks. Popcorn, kuivatatud banaan ja kookos, karamell, vanill, suhkrustatud ananass, ohtralt vürtsikust. Väga kummaline ja küsimusi tõstatav. Peale intensiivset õhutamist ja pikalt klaasis seismist ilmne burboonisus veidi väheneb, lisandub puuviljast kergelt siirupist magusust, ka vahtrasiirupit ning veidi münti. Vee lisamine toob veidi linnasust.

Maitse: suutundelt kreemine, ümar ja üsna paks. Keedetud puuviljad, eriti õunad, rohune ürdisus, karamell ja vanill. Vürtsikas tammisus lisaks. Samuti väga burboonine ning raske leida linnaseviskile omaseid maitseid. Peale ohtrat õhutamist, klaasis pikalt seismist ja ka veidi vee lisamist burboonisus väheneb, kuid jääb siiski kummitama.

Lõpp: pigem lühike. Tammine vürtsikus, mis lõpeb magusa burboonisusega.

Kommentaar: Esimeseks arvamuseks oli, et vist on siin tegemist vale sildistamisega – ekslikult on Strathmilli silt pandud burbooni pudelile. Kuigi seda eksimust ei saa välistada ja maitsekooslus on tõesti linnaseviski jaoks väga kummaline, heitsin selle arvamuse kõrvale ning lähtusin sellest, et tegemist on ikka sildi ja sisu kokkulangevusega. Seletamaks suurt burboonisust ja väga väheseid linnaseviskile omaseid maitseid, arvan, et ilmselt on siin kätte saadud üsna vähese vaadimõjuga eakas Strathmill ning selle turgutamiseks on see lühikeseks perioodiks ümber paigutatud aktiivsesse vaati, kust värskelt on villimiseks välja võetud burboon (antud sõltumatu villija villib ka burboone). Viimasel ajal on saanud üsna tavaliseks, et lisandunud sõltumatud villijad järelmõjutavad ühevaadi linnaseviskisid enne villimist intensiivsetes vaatides. Veel mõned aastad tagasi sellist praktikat reeglina ei kasutatud. Olukorra on tinginud üha vähenev heade ja eakate vaatide kättesaadavus turul. Alloleva hinnangu puhul on seega tegemist ikka eeldatavalt linnaseviskile antava hinnanguga. Kui oleks näiteks juhtunud ostma antud viski täispudeli, siis oleks ma ikka väga-väga pettunud ja isegi vihane.

Hinnang: E