esmaspäev, 16. juuli 2018

ARRAN 2005/2017 MoS Peated

Teine sel kuul maitstav Arran linnaseviski on pärit sõltumatult villijalt Malts of Scotland ja on valmistatud turvastatud linnastest. Kui Arrani viskivabrik alustas tootmist 1995. aasta augustis, siis esimene turvastatud linnastest valmistatud destillaat toodeti alles 2004. aastal. Tänaseni ongi Arran igal aastal tootnud umbes 100 000 liitrit turvastatud destillaati. Kasutatud linnaste turbasuse määr on olnud 20ppm ja 50ppm. Kuna viskivabriku omanikud rajavad Arrani saare lõunapoolsesse otsa (Lagg) teise viskivabriku, mis avatakse ilmselt selle aasta lõpus, siis suunatakse kogu turvastatud linnastest viski tootmine sinna ning praegusesse saare põhjaosas paiknevasse „vanasse“ viskivabrikusse (Lochranza) jääb üksnes turvastamata linnastest viski tootmine.


Viski on destilleeritud turvastatud linnastest 2005. aastal, küpsenud ühes vaadis (refill sherry hogshead) 12 aastat ning villitud vaadikangusel 2017. aastal. Maitstav on pärit 5cl minipudelist.


Arran 2005/2017 Malts of Scotland, Peated, Cask MoS 17022, Refill Sherry Hogshead, 54,5% nc, ncf

Aroom: esmalt klaasi valatult nina näpistavalt terav. Sellest mööda saades soe nahk, kohv, turvastunud kõdu ning siis klaasis veidi seistes magus-tuhased kuivatatud puuviljad, punaseid marju veidi. Kergelt on tunda ka põlenud tuletikke. Tervikuna üsna täidlane.

Maitse: suutundelt üpriski täidlane ja suud kattev. Esimesel maitsmisel tundub olevat üsna tuim ja üheplaaniline, kuid teisel maitsmisel avaneb. Kuivapoolne nahk, kohv ning soojad turvastatud linnased. Mõningast tammist vürtsikust. Seda tasakaalustavad punased marjad ja kergelt šerrine magusus (PX?).

Lõpp: keskmise pikkusega. Esmalt veidi ingverit ja siis turbane ümar pahvak. Magusad, suutundelt paksud, turvastatud linnased. Viimasena jääb igemetele kergelt mõru mekk.

Hinnang: B

Üsna meelepärane linnaseviski, kus küll kahjuks Arrani enda väsket puuviljasust turbasuse ja šerrise vaadi alt tunda ei ole. Tegemist on üsna eba-arranliku Arraniga. Pigem mekkida ilma vee lisamiseta. Vesi toob esile toorepoolsed aspektid, lagundab koost ning toob maitsesse ja eriti järelmaitsesse veidi kummalise mõruda meki.