laupäev, 7. juuli 2018

STRATHMILL 1990/2009 Carn Mor

Speyside piirkonnas paiknev Strathmill viskivabrik on rajatud 1891. aastal endisesse, 1823 aastal ehitatud, Strathisla Mills veskisse ning kandis algus nime Glenisla-Glenlivet Distillery. Omanikuvahetuse järel sai viskivabrik praeguse nime 1895. aastal. Praeguseks omanikuks on suurkorporatsioon Diageo ning peamiselt läheb viskivabriku toodang seguviskide valmistamiseks (eelkõige J.&B.). Ainsaks ametlikult pudeliks on Flora & Fauna sarjas villitav Strathmill 12-aastane. Viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks on 2,6 miljonit liitrit, kuid tootmismahuks sellest viiendiku võrra vähem. Siinmaitstav viski on pärit sõltumatu villija The Scottish Liqueur Centre (nüüdseks ühinenud Morrison & MacKay Whisky alla) poolt Càrn Mòr Vintage Collection sarjas 20cl pudelitesse villitud ühevaadi viskiga.


Strathmill 1990/2009 Càrn Mòr Vintage Collection, Hogshead #2400, 46% nc, ncf

Aroom: pähkline, võine, teraviljane ja lisaks kerge pärmisus. Magus vanill, õled, kaer ning midagi grappale omast. Veidi ka kuiva tammisust. Klaasis seistes ja õhutades tuleb puuviljasus, kus mandariin, ürdid, valged sõstrad ja kerge aniisisus.

Maitse: värske, kerge, puhas ja ümar. Suutundelt üsna täidlane ja veidi linnaseliselt kreemine. Vanill, kerge lillelisus, valged sõstrad ning õun. Teises pooles kergelt mõrkjas rohusus, ürdisus ja õrn aniis/lagrits.

Lõpp: keskmise pikkusega. Toorepoolsed aprikoosid ja lilleline rohusus annavad mõrkja järelmeki, millele lisandub tasakaalustavana aniis ja lagrits.

Hinnang: C+


Linnaseviski, mis avamise järgselt ei köitnud üheski osas ning jättis üsna noore väheküpsenud viski tunde, kuid järk-järgult hakkas üha enam meeldima. Vajas õhutamist. Tervikuna kujunes sellest üpriski huvitav, mitmekülgne ja tasakaalus kergemat sorti Speyside linnaseviski, millel on veel alles destillaadi maitseid. Ilmselt pole väheaktiivne vaat suutnud ka 18-aastase küpsemise järel sellele väga olulist mõju avaldada.