reede, 13. juuli 2018

ARRAN ’The Bothy’ Batch 1

Siinmaitstava viski puhul on tegemist Arrani versiooniga väiksemate vaatide (quarter casks) kasutamisest. Tuntumad viskivabrikud selliste vaatide kasutamisel on loomulikult Laphroaig ja varasemast ajast ka Ardmore. Quarter Cask on siis veerandmõõdus vaat, mis reeglina on 80-125 liitri suuruses ning kasutamise põhjenduseks on anda aktiivsem vaadi mõju lühema küpsemisperioodi vältel. Siinne Arran ’The Bothy’ on algselt küpsenud esmatäite eks-burboon vaatides ning seejärel läbinud teisese küpsemisperioodi Ameerika tammest valmistatud väiksemates vaatides vähemalt 18 kuud. Kokku villiti esimest tegu 2015. aasta septembris vaadikangusena 12 tuhat pudelit. Nüüdseks on ’The Bothy’ viskit villitud juba neli tegu.


Arran ’The Bothy’ Quarter Cask, Batch 1, 55,7% nc, ncf

Aroom: magus värske puuviljasus. Ühelt poolt sidrun, rohelised ürdid, kummel ning teiselt poolt vanill ja mõningane kookos. Teravust tunda, kuid mitte niivõrd alkohoolne, vaid pigem tsitruseline ja vürtsine koos kuiva noore puiduga. Vee lisamine toob lisaks tsitrustele värsket ja magusat puuviljasust, eriti ananass ja õunad, ning vanilli enam esiplaanile.

Maitse: värskelt särtsakad tsitrused ja vanill. Ingver, vürtsid ja laim annavad teravust, ananass ja õunad magusust. Läbivaks on siiski vürtsikas tammisus. Veega pehmem, enam vanilli, magusaid tsitruseid ja õunu ning suutundelt muutub kreemiseks; kerge kuivapoolne tammisus kaob.

Lõpp: üsnagi pikk. Laimi teravus kergelt kurku kõrvetav. Magusad tsitrused, vanill ja viimasena rohune mõrkjus, kuid seda mitte ebameeldival moel. Veega magusam, mõrkjus kaob, rohusus jääb.

Hinnang: B+

Meeldivalt värske Arran nii nagu see nooremapoolsena eks-burboon vaatides küpsenuna just parim on – tsitrused, vanill ja vürtsid. Kannab hästi vee lisamist; destillaadi ja kasutatud vaatide kvaliteet on selgelt tunda.