esmaspäev, 30. juuli 2018

ABERFELDY 1991/2011 G&M CC

Aberfeldy viski on mul varem ainult üks kord maitsmiseks klaasis olnud ning sedagi juba kolm aastat tagasi vaid 12-aastasest minipudelist. Aberfeldy viskivabrik on rajatud 1898 aastal John ja Tommy Dewar poolt. Tänase päevani on Aberfeldy viskivabrik tugevalt seotud Dewar’s seguviskidega, millede koostisesse selle toodang põhikomponendiga kuulub ning millede ’koduks’ viskivabriku hooned on – „Dewar’s World of Whisky“. Praeguseks aastaseks tootmisvõimsuseks ja ka –mahuks on 3,4 miljonit liitrit. Aberfeldy ametlikult villitavateks viskideks on 12-, 16-, 18- (reisikaubanduse lettidele suunatud) ja 21-aastane.

Siinmaitstav Aberfeldy linnaseviski on destilleeritud 1991. aasta juunis ning peale 20-aastast küpsemist värsketes ja taastäidetud šerri vaatides villitud Gordon & MacPhail poolt 2011. aasta oktoobris. Viskipudeli ostsin juba kolm aastat tagasi Islay reisilt Bowmore peatänava toidupoest, kust see kassamüüja tagant alumiselt riiulilt kõigest 40£ eest minuga kaasa tuli.


Aberfeldy 1991/2011 Gordon & MacPhail Connoisseurs Choice, 43% nc

Aroom: esmalt lühidalt kuivapoolne tammisus, siis mahe meeldiv šerrisus. Magusad küpsed luuviljad (virsik, kollased ploomid) ja puuviljad (melon, keedetud magusad õunad), kreemine iiris, rosinad, mesi. Klaasis seistes muutub värskemaks, juurde tuleb üliküpsetele puuviljadele omast kerget happelisust ja tsitruseid. Veidi vett lisab linnaseid.

Maitse: värske, kerge, magus ja suutundelt meeldivalt ümar. Delikaatne šerrisus, kreemine pähklisus. Magus-vürtsikas puuviljasus. Teises pooles kergelt piprane mahe vürtsikus, mis kandub ka järelmaitsesse.

Lõpp: keskmise pikkusega. Pehme delikaatne kuivapoolne šerrisus, pähklid, mahe vürtsikus.

Hinnang: B+


Väga hea mägismaalane, kes jõudnud küpsesse magusasse noorusesse, kuid säilitanud endas veel särtsaka värskuse. Hästi tasakaalus viski. Meenutab, eriti aroomilt, nooremaid ja vähemšerriseid Glenfarclas linnaseviskisid. Väga sobilik linnaseviski sellistel kuumadel suveõhtutel värskendavaks mekkimiseks.