pühapäev, 5. august 2018

LEDAIG 10 yo

Augustis tulevad maitsmisele linnaseviskid kahelt Šotimaa saarelt – Mull ja Jura. Esimesed neli viskit tulevad Mull nimelisel saarel paiknevast Tobermory viskivabrikust ning esindavad selle turbasuitsust marki Ledaig (tähendab ’turvaline sadam’). Tobermory viskivabrik on üks Šotimaa vanimaid, olles rajatud 1798. aastal (litsents viski tootmiseks 1823. aastal). Viskivabrik on elanud üle mitmeid sulgemisi. Tobermory oli suletud aastatel 1837-1878, 1930-1972, 1975-1979, 1982-1989, 2017-2018. Viimase sulgemise põhjuseks oli viskivabriku ja sinna juurde kuuluva külastuskeskuse uuendamine. Samuti on viskivabrik kandnud oma ajaloo vältel kaht nime: Tobermory ja Ledaig. 

Tobermory Distillery. Foto: undiscoveredscotland.co.uk

Praeguseks viskivabriku omanikuks on Distell International Ltd. (Burn Stewart, kelle omandusse kuuluvad veel Bunnahabhain ja Deanston) ning 1993 aastast alates on tootmises kaks linnaseviskit – turvastamata linnastest valmistatud Tobermory ja turvastatud linnastest (30-40ppm) valmistatud Ledaig. Viskivabriku aastaseks tootmismahuks oli enne viimast uuenduskuuri 750 000 liitrit, mis jaguneb pea võrdselt Ledaig ja Tobermory vahel.

Ledaig põhisortimendis on 2007. aastast villitav 10-aastane ja 2015. aastal turule toodud 18-aastane. Lisaks mitmed limiteeritud koguses eripudelid. Siinmaitstav 10-aastane Ledaig on valmistatud turvastatud linnastest ning küpsenud eks-burboon vaatides. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Ledaig 10 yo, 46,3% nc, ncf

Aroom: esmalt veidi ninna lõikav teravus, mis kaob klaasis seistes kiiresti. Samas on ka õrnalt tajutav metallisus ja plastiku aroomid, kuid need ei tõuse õnneks esiplaanile. Pehme kuiv-magus ja kergelt tuhane turbasuitsusus. Vähe meditsiinilisi aroome, kuigi joodisus on tunda koos soolakaramelliga. Üsna ohtralt ja ehedalt magusaid turvastatud linnaseid. Klaasis seistes muutub magusamaks ja võisemaks.

Maitse: üsna vürtsikas ja turbane. Röstitud tamm, vanill koos mõrkja rohususe ja ürdisusega. Klaasis seistes paksemat sorti turbane magusus, mis võimendub vähese vee lisamisel, muutes suutunde ümaramaks, magusamaks ja õlisemaks.

Lõpp: keskmise pikkusega, kergelt kurku kõrvetav kuivapoolne ja mõrkjas vürtsikus. Turbasus, muskaat ja soolasus viimasena. Veega lahjendatult magusam.

Hinnang: B

Oluliselt parem, kui varasemalt maitstud 2011. aastal villitud täispudel. Ilmselgelt on siinne viski küpsenud värskemates ja kvaliteetsemates burboonvaatides. Juba värvuselt oli varasem mitme astme võrra heledam ning aroomilt ja maitselt lahustile omase ebameeldiva tööstusliku iseloomuga. Siinne on aga igati kvaliteetne turbasuitsune linnaseviski, mis oma noorusele vaatamata on piisavalt mitmekülgne ja tasakaalus tervik.