Augustis tulevad
maitsmisele linnaseviskid kahelt Šotimaa saarelt – Mull ja Jura. Esimesed neli
viskit tulevad Mull nimelisel saarel paiknevast Tobermory viskivabrikust ning esindavad selle turbasuitsust
marki Ledaig (tähendab ’turvaline sadam’). Tobermory viskivabrik on üks Šotimaa
vanimaid, olles rajatud 1798. aastal (litsents viski tootmiseks 1823. aastal). Viskivabrik
on elanud üle mitmeid sulgemisi. Tobermory oli suletud aastatel 1837-1878,
1930-1972, 1975-1979, 1982-1989, 2017-2018. Viimase sulgemise põhjuseks oli
viskivabriku ja sinna juurde kuuluva külastuskeskuse uuendamine. Samuti on
viskivabrik kandnud oma ajaloo vältel kaht nime: Tobermory ja Ledaig.
Tobermory Distillery. Foto: undiscoveredscotland.co.uk |
Praeguseks viskivabriku omanikuks on Distell International Ltd. (Burn Stewart,
kelle omandusse kuuluvad veel Bunnahabhain ja Deanston) ning 1993 aastast
alates on tootmises kaks linnaseviskit – turvastamata linnastest valmistatud
Tobermory ja turvastatud linnastest (30-40ppm) valmistatud Ledaig. Viskivabriku
aastaseks tootmismahuks oli enne viimast uuenduskuuri 750 000 liitrit, mis
jaguneb pea võrdselt Ledaig ja Tobermory vahel.
Ledaig põhisortimendis
on 2007. aastast villitav 10-aastane ja 2015. aastal turule toodud 18-aastane.
Lisaks mitmed limiteeritud koguses eripudelid. Siinmaitstav 10-aastane Ledaig
on valmistatud turvastatud linnastest ning küpsenud eks-burboon vaatides.
Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.
Ledaig 10 yo, 46,3%
nc, ncf
Aroom: esmalt veidi
ninna lõikav teravus, mis kaob klaasis seistes kiiresti. Samas on ka õrnalt tajutav
metallisus ja plastiku aroomid, kuid need ei tõuse õnneks esiplaanile. Pehme
kuiv-magus ja kergelt tuhane turbasuitsusus. Vähe meditsiinilisi aroome, kuigi
joodisus on tunda koos soolakaramelliga. Üsna ohtralt ja ehedalt magusaid
turvastatud linnaseid. Klaasis seistes muutub magusamaks ja võisemaks.
Maitse: üsna
vürtsikas ja turbane. Röstitud tamm, vanill koos mõrkja rohususe ja ürdisusega.
Klaasis seistes paksemat sorti turbane magusus, mis võimendub vähese vee
lisamisel, muutes suutunde ümaramaks, magusamaks ja õlisemaks.
Lõpp: keskmise
pikkusega, kergelt kurku kõrvetav kuivapoolne ja mõrkjas vürtsikus. Turbasus, muskaat
ja soolasus viimasena. Veega lahjendatult magusam.
Hinnang: B