pühapäev, 25. veebruar 2018

OLD PERTH 21 yo 1996

Old Perth nimeline segulinnaseviski on villitud Šoti sõltumatu villija Morrison & MacKay poolt. Old Perth nime kandnud viski toodi siiski algselt turule juba 20. sajandi alguses Perthi linnas tegutsenud vürtspoodniku poolt. Viskibränd oli tootmises kuni 1970ndate lõpuaastateni. Morrison & MacKay ostsid Old Perth brändi ja tõid selle nime all viski turule uuesti 2014. aastal.

Morrison & MacKay firma loodi algselt John Murray & Co. nime all Bartholomew perekonna poolt Mull saarel 1982. aastal. Toodeti põhiliselt Columba Cream nimelist viskilikööri. Aastal 1996. asutati firma poolt Perthis tootmisüksus ja pood Scottish Liqueur Centre ning kui Morrisoni ja MacKay perekondade ühinenud ettevõte selle keskuse 2005. aastal ostis, jätkasid uued omanikud viskilikööride (Columba Cream, Bruadar, Ginger Tam’s) tootmist ja hakkasid siis 2008. aastal Celebration of The Cask sarjas villima ka ühelinnaseviskisid. Ühelinnaseviskide villimise jaoks loodi 2012. aastal uus sari Carn Mor ning 2013. aastal osteti Whyte & Mackay firmalt Old Perth bränd ja hakati selle all villima ka segulinnaseviskisid. Firma muutis oma nime 2014. aastal; uueks nimeks sai Morrison & MacKay. Nüüdseks on toodud turule ka ühelinnaseviskid „Big Strand“ (2016), mis on pärit täpsustamata Islay saare viskivabrikust, ja „Kirkwall Bay“ (2017), mis pärit Orkney saarelt. Eelnevale lisaks ehitas Morrison & MacKay 2017. aastal omaenda linnaseviskivabriku Aberargie, mis sai oma nime firma praeguse asukoha, Aberargie küla järgi, kus asuvad nüüdseks nii firma kontor, viskisegamise kui ka villimise hooned. Niipalju siis viski villinud firmast. Nüüd viski enda juurde.

Siinmaitstava Old Perth viski puhul on tegemist suhteliselt unikaalse linnaseviskiga. Nimelt on sõltumatu villija Morrison & MacKay poolt Old Perth sarjas villitud linnaseviski puhul tegemist segulinnaseviskiga (blended malt), mis on kokku segatud vaid ühel aastal destilleeritud (1996) viskidest, pärit ühest eks-šerri vaadist (single cask), küpsenud üsna pika aja (21 aastat) ning villitud vaadikangusena (55,4%). Tegurite kooslus, mida esineb segulinnaseviskide puhul üsna harva. Kokku villiti seda viskit 335 pudelit.


Old Perth 21 yo 1996/2017, Single Cask Blended Malt by Morrison & MacKay, 55,4% nc, ncf

Aroom: tugev šerrisus, karamelliseeritud suhkur, röstitud kuiv tamm, põlenud tuletikud (väävel). Üsna terav, kangus on selgelt tunda. Klaasis seista lastes kuivatatud tsitrusekoored, kuivatatud ploomid, rosinad ja selline Saksa piimašokolaadi kommide magusus. Vähese vee lisamisel pääseb šerrise tammisuse taha, karamelliseeritud apelsin, kerge suitsusus ja kollased rosinad.

Maitse: üsna terav, magus, rikkalikult šerrine, tammine. Liigselt šerrivaadi poolt domineeritud. Destillaati vähe tunda. Paar tilka vett muudab tajutavalt – tuleb enam viskit esile. Otsene šerri maitse jääb, kuid liigub veidi enam taustale, lastes esile tulla rosinatel, piimašokolaadi ja karamelliseeritud apelsinide magususel. Lisaks sellist vürtsikat ürdisust ja kerget suitsusust. Suutundelt muutub samuti meeldivalt kreemisuse poole.

Lõpp: keskmise pikkusega. Esmalt magus ja siis üsna vürtsikas järelmekk. Vähese veega järelmaitse veidi pikem ja puuviljasem.

Hinnang: B


Tugevalt vaadimõjuline viski, aastad on siin oma töö teinud. Vajab klaasi valatult õhutamist ja ka veidi vee lisamist. Veega siiski mitte liialdada. Kuna mõningase ebakindla info kohaselt on siin kokku segatud üks Speyside ja üks Islay viski, siis maitsete ja vaadi domineerimise põhjal võiks nendeks viskideks arvata Glen Grant ja Bowmore.

Mõistust, rahu ja õiglustunnet vabale Eesti riigile!