laupäev, 10. veebruar 2018

UISGE 2018 Helsinki



Järjekorras kaheksas UISGE toimub(s) 9.-10. veebruaril Helsingis ja endiselt ikka vanas üliõpilasmajas (Vanha ylioppilastalo). Endal oli see siis juba viies kord selles osaleda; seekord külastasin vaid ühel päeval. Võrreldes eelmise aastaga oli märgata enam rahvast, rohkem Ameerika viskisid, rumme ja juurde oli toodud ka Soome gin. Šoti linnaseviskide valik ei olnud just kuigi suur ega huvitav. Seekord ei osalenud mitte üheski maitsmistoas (tasting), kuna ei leidnud neist ühtegi sellist, milles oleks huvitav osaleda sisu või maitsmiseks toodud viskide tõttu. Talletan oma seekordsed maitsmise muljed kahes järjestikkuses postituses. Maitstud sai kokku kaheksa viskit, millest siin tutvustan viit ja homsesse postitusesse jääb kolm.


BenRiach 25 yo, 46,8% nc, ncf

Maitstud BenRiach on villitud 2014. aastal peaasjalikult väljaspoole Suurbritanniat jäävatele turgudele. Viski valmistamisel on kokku segatud burboon, šerri ja värsketes (virgin) tammevaatides küpsenud viskid. Aroom on üsna kerge ja aromaatne, lilleline ja puuviljane; mesi ja ka tammiseid vürtse. Maitse puuviljane, mesi, karamell ja vürtsid ning veidi ka piprasust. Jääb tervikuna siiski pigem kergeks. Lõpp üsna vürtsikas, suutundelt aga kreemine; keskmise pikkusega. Üpriski meeldiv, kuid ei midagi erilist viski vanust arvesse võttes.


Arran Amarone Cask Finish, 50% nc, ncf

Siin siis saab maitstud ka viimane praegu villitav veinivaadis järelviimistletud Arran viski; eelmisel aastal sai proovitud Sauternes, Madeira ja Port veini vaatides järelviimistletud. Siinne viski on siis saanud lisamõjutuse Itaalia kuiva punaveini vaatidest. Esmatundelt üsna samasse auku minev Arran. Veinivaadi mõju domineeriv ning seda meeldivat Arrani puuviljast ja vanillist õlist kreemisust, mis omane burboonvaatides küpsenud viskidele, siit ei leia. Aroom üsna õhuke, hapukas veinisus, hapukad kirsid koos tumedama šokolaadiga (see on mulle muidu meelepärane kooslus, kuid siin on see aroom ja ka maitse veidi liigselt hapukuse ja isegi kirbuse poole kaldu). Suutundelt üsna terav ja marjaselt kirbe. Lõpp pigem lühike. Ei ole mulle meelepärane.


Bunnahabhain 14 yo Pedro Ximénez Finish, 54,3% nc, ncf

Siinmaitstav on üks kahest eelmise aasta suvel villitud piiratud koguses Bunnahabhain viskidest. Sai endale ostetud neist kahest eeldatavalt huvitavam Bunnahabhain 2004 Mòine Brandy Cask Finish viski. Siin õnnestus siis maitsta neist teist. Bunnahabhain Pedro Ximénez Finish viski on destilleeritud 24.03.2003, seejärel esmalt küpsenud 11 aastat teise täitekorra eks-šerri vaatides ning aastast 2014 tõstetud järelküpsema esmatäite PX šerri vaatidesse ning seejärel villitud 27.06.2017. Siinmaitstud näidis on pärit pudelist # 5754; kokku villiti seda viskit 6758 pudelit. Veidi hirmutav – šerri täiendamas šerrit.

Aroom domineerivalt šerrine. Väga magus ja siirupine. Siin on leitav kõik magus – PX šerri, mesi, magusad rosinad, karamell. Liig, mis liig. Minu jaoks ülimagus. Õnneks tuleb alt veidi esile röstitud pähkleid. Maitses ja järemaitses domineerib samuti siirupiselt magus PX šerri, mis ründab oma liigse ja imala magususega. Samuti on seal rosinad, mesi ja magus karamell. Tervikuna meeldiv, kuid ei ole siiski oma ülimagususes päris mulle.


Ardbeg An Oa, 46,6% nc, ncf

Üle pika aja on lisandunud Ardbeg põhisortimenti (seal on siis 10-aastane, Uigeadail, Corryvreckan) uus püsiviski. Ja juba tüüpiliselt Ardbeg ja Glenmorangie viskidele (üks omanik) on seegi kord tegemist vanuse märketa linnaseviskiga. Siinses viskis on kokku segatud endistes Pedro Ximénez, värsketes (virgin) ja eks-burboon vaatides küpsenud viskid ning tõstetud need enne villimist Prantsuse tammest suurde segunemistõrde (mis antud viski puhul on saanud nime „Gathering Vat“ ehk siis “kogunemise või kokkusaamise tõrs“) tasakaalu leidma. Viski vanuseks on ligikaudu 8-10 aastat. Esmakordselt villiti see viski 2017 aastal.

Aroomis tuntav Ardbeg, kuigi üsna kerge turbasuitsusus, linnased, vanill koos puuviljadega, kus tunda pirni ja banaani. Üsnagi sarnane 10-aastasele oma tsitruselises-soolases-suitsuses kerguses, kuid vähem turbane. Maitse samuti üsna delikaatne ja kergelt kreemine. Magusa ja kuiva vahel on siin üsna hea tasakaal saavutatud. Järelmaitse üsnagi pikk, veidi soolakas mineraalne puuviljadega rikastatud mõõdukas suitsusus. Seda viskit võiks võtta kui 10-aastase Ardbegi pehmema iseloomuga nooremat venda. Kui juhtub saadaval olema soodsa hinnaga, tasub täitsa ostmise peale mõelda.


Kilchoman Red Wine Cask, 50% nc, ncf

Viski on destilleeritud 2012 ja villitud 2017 aasta teises pooles ning kogu küpsemisperioodi veetnud Portugali Douro orust pärit punase veini vaatides. See viski on jätkuks Port, Madeira ja Sauternes vaatides küpsenud Kilchoman viskidele. Neist esimest sai kunagi proovitud, kuid see ei jätnud just parimat muljet. Aroomis tuleb esmalt tuhane ja magus turbasuitsusus, mis Kilchomani puhul on alati üsna meeldiv. Siis hakkab esiplaanile trügima veinivaatide mõju, mis viib aroomi enam marjasuse ja magusa puuviljasuse poole, veidi lisaks sõnnikulist maalähedust. Tasapisi tuhane suitsusus muutub, tuues juurde vaskset metallisust. Maitses kerge magusa ääristusega turbasus. Kergelt kreemine suutundelt, magusad puuviljad, õrnalt hapukad punased marjad, vürtsid tammevaadist (ilmselt Euroopa tamm). Lõpp keskmise pikkusega, kergelt vürtsikas marjane turbasus. Üsna meeldiv, kuid siiski mitte kuigi head tasakaalu leidev; meenutab PX või portveini vaadis küpsenud mõõdukamalt turbaseid Laphroaige.


Seekord sai kokku maitstud tõesti vaid kaheksa viskit. Mingil põhjusel seekord lihtsalt rohkema järele ei tundnud vajadust ja ka maitsevõimekust, kuigi nii Springbank, Port Charlotte, Glenlivet kui ka Highland Park mõningaid viskisid soovinuks siiski veel proovida.