pühapäev, 11. veebruar 2018

SPRINGBANK x3

Otsustasin maitsta seekordsel UISGE viskifestivalil järjest ka kolme üle kümne aasta tagasi villitud Springbank viskit. Seda viiel põhjusel. Esiteks on Springbank viskid vaieldamatult ühed mu lemmikud. Teiseks polnud neid konkreetseid viskisid varem maitsnud. Kolmandaks pole neid viskisid ilmselt enam kuigi lihtne mujal võimalik maitsta. Neljandaks on need destilleeritud enne seda, kui Springbank taastas viskivabrikus kohapeal oma linnaste valmistamise. Ning lõpuks viiendaks, nende maitsmise põhjuseks oli lihtsalt asjaolu, et neid oli võimalik maitsta.

Kõigi siinsete viskide puhul tuleb arvestada sellega, et nende destilleerimiseks ei ole kasutatud viskivabriku enda poolt kohapeal valmistatud linnaseid. Springbank lõpetas enda linnaste valmistamise 1960. aastal ning taastas selle uuesti alles 1992. aastal. Seejuures jääb nende aastate vahele Springbank viskivabriku suletud periood. Viskit ei toodetud 1979 kuni 1989 (kuigi piiratud tootmine käivitati 1987). Alates 1992. aastast linnastab Springbank kogu oma viski valmistamiseks vajamineva toormaterjali kohapeal ise.

Kui esimene maitstud viski oli üsna eakas Springbank, siis kaks ülejäänud olid Wood Expressions sarja kuuluvat linnaseviskit.


Springbank 25 yo, 46% nc, ncf

Siinmaitstav viski on ilmselt destilleeritud 1978.või 1979. aastal ja villitud 2006. aastal piiratud koguses (1200 pudelit). Küpsemiseks on kasutatud taastäidetud eks-šerri vaate (butts). Aroom esmalt üsna suletud, kui mitte öelda lihtne, igav ja lahja. Kui maitseks pimesi, siis ei oskaks praeguseid Springbank viskisid maitsnuna seda viskit kuidagi selle viskivabriku omaks arvata. Peamiselt kuiv tamm, kuiv vanill ja ka üsna kuivad linnased. Vanust reedab ka kuiv juba kõdunenud puit ja veidi selline kopitanud šerri aroom. Tasapisi siiski avaneb pisut. Kuiv mõningase magususega karamell, küpsed puuviljad, ehk ka kookost veidi. Maitse juba meeldivam, kuigi endiselt väga tammine ja tuhane (veidi turbasust nagu tunda) koos kuivatatud vürtsidega. Veidi kookost ja linnasejooki. Keskosa on siiski tsitruseline, mis annab ka mittehäirivat mõrusust. Keskmise pikkusega, veidi tsitruselist mõrusust, tammiseid vürtse ja ürdisust. Järelmaitse kõige meeldivam osa, kuigi ka siin jääb pigem kuiva tamme poolt domineerituks. Selle väikese maitstud koguse põhjal üsna vähekompleksne ja vaadi poolt suretatud viski. Kas oli viski ka juba algselt, ehk siis 2006 aastal, sellise iseloomuga või on siis vahepealsed aastad ja kehvad hoiutingimused viski selliseks muutnud? Igal juhul mõningane pettumus.


Springbank 12 yo Bourbon Wood 1991/2004, 58,5% nc, ncf

Viski on destilleeritud detsembris 1991 ning villitud veebruaris 2004. Küpsemiseks on kasutatud nii hogshead kui barrel suuruses eks-burboon vaate. Kokku villiti seda viskit 5986 pudelit.

Ehe burboonvaadis küpsenud Springbank. Linnased, vanill, veidi õuna. Teravapoolne ja kuiv tamm lisaks. Maitses vanill, puuviljadest õun, kergelt kreemine turbasus isegi. Suutundelt siiski veidi toores ja üsna terav. Lõpp keskmise pikkusega ja ehk isegi parim osa viskist. Vajab vee lisamist, mis muudab aroomi ümaramaks ja kreemisemaks. Maitses toob vesi aga pigem mõrusust ja noorust esile. Üsna hea naturaalne linnaseviski, kuigi mitte kuigi kompleksne.

Springbank 14 yo Port Wood 1989/2004, 52,8% nc, ncf

Viski on destilleeritud 1989 aastal ning villitud septembris 2004. Küpsemine on toimunud esmalt 12 aastat taastäidetud šerri vaatides ning seejärel järelküpsenud kaks aastat värsketes portveini vaatides (port pipes). Kokku villiti seda viskit 7200 pudelit.

Oluliselt aromaatsem. Veinisus selgelt tunda, mis väljendub kergelt hapukates punastes marjades ja neile magusust andvas piimašokolaadis. Seda täiendab ürdisus ja kerge tsitruseline vürtsikus. Pigem magusam, kui kuiv. Maitses tuleb samuti esmalt veinisus koos oma marjasusega. Veidi magusust lisaks, kuid siis eelkõige alkohoolsest teravusest tulevat teravat tamme ja vürtsikat kirbust. Vürtsidest eelkõige kaneel ja muskaat. Lõpp keskmise pikkusega, ürdiselt ja vürtsikalt rohune ning veidi soolakas. Alkohoolset kangust veidi palju. Vajab samuti vee lisamist, mis muudab kogu kupatuse integreeritumaks ja järelmaitse pikemaks. Kolmest maitstust ehk meeldivaim, kuid ka see viski ei saa täidluse ega kompleksusega hiilata.