kolmapäev, 7. veebruar 2018

PORT CHARLOTTE 2008 Islay Barley

Peale Octomore viskisid on kohane maitsta ka Bruichladdich viskivabrikus vähemtugevalt turvastatud linnastest valmistatud Port Charlotte linnaseviskit. Port Charlotte puhul on linnaste turvastamise määr 40ppm. Senised Port Charlotte linnaseviskid on mulle reeglina väga meeltmööda olnud.

Siinne Port Charlotte linnaseviski on valmistatud üksnes Islay saarel kasvanud odrast, mis lõigatud 2008. aasta septembris, seejärel linnastatud ja turvastatud ning destilleeritud sama aasta detsembris. Kasutatud oder on kasvanud kuue farmi põldudel: Coull, Kynagarry, Island, Rockside, Starchmill, Sunderland. Viski küpsemisel on kasutusel olnud nii Ameerika kui Euroopa tammest valmistatud vaadid. Esimest korda villiti PC Islay Barley 2014 aastal. Siinmaitstav on aga villitud 28.01.2016. Ei ole täpselt teada, kas tegemist on ka siinse pudeli puhul 2008. aasta destillaadiga või on see destilleeritud hiljem. Pudelil on vähemalt osutus sellele, et kasutatud on ikka sama – 2008. aastal lõigatud otra.


Port Charlotte 2008 Islay Barley, 50% ncf, nc

Aroom: magusad turbasuitsused linnased ja sidrun. Kerge sõnnikulisus, veidi tuhane, kergelt ninna lõikav. Klaasis seistes muutub magusamaks, integreeritumaks. Vanill, linnased, täistera(kaera)küpsised. Värskust annab sidrun ja mentoolne õlisus. Turbasus ei kao, muutub isegi veidi tugevamaks ja soolaselt merelisemaks. Alt tõuseb meeldivalt magus puuviljasus – pirn, õun, melon. Heas tasakaalus ja integreeritud. Vee lisamine muudab tunde nooremaks ja tooremaks.

Maitse: üsnagi turbane, korraks kerge sidruniline teravus, kuid põhiosas linnaseline ja meeldivalt magusapoolne vaniljekastmes puuviljasus, mis kogu maitsekaart saatmas. Suutundelt kreemine; karamell, kaeraküpsis, kuid samas ka värske, tänu kergelt õlisele ja mineraalsele mentoolile, sidrunile ja puuviljadele. Vesi muudab suutunde veelgi kreemisemaks.

Lõpp: pikk, turbane magusus. Veidi vürtsikust, sidrunit ning kergelt rohune mõrusus viimasena.

Hinnang: B+


Meeldiv väga kvaliteetne linnaseviski; parem ilma vee lisamiseta. Mis mulle Port Charlotte linnaseviskide juures alati meeldib, on selle viski turbasuse iseloom, mis erineb suuresti teistele Islay saare viskidele omasest (vaid mõned Kilchomanid on veidi sarnased). Siin on alati väga selgelt domineerivaks turbasuitsu käes kuivatatud linnaste aroom ja maitse.