neljapäev, 1. veebruar 2018

OCTOMORE 10 yo Second Edition

Teist korda ajaloos villitud Octomore 10-aastane on valmistatud Šotimaal kasvanud odrast, mille linnaste turbasus peale turvastamise lõppemist oli 167ppm. Viski destilleeriti 2005 ning villiti 2016 aastal. Küpsetamisel on kasutuses olnud 60% osas Ameerika tammest valmistatud värsked (ilmselt esmatäite siis) eks-burboon vaadid ja 40% osas endised Grenache blanc veinivaadid. Maitstav viski on pärit 6cl näidispudelist.


Octomore 10 yo Second Edition, 167ppm, 57,3% ncf, nc

Aroom: üsna kerge, magus, puuviljane ja lilleline. Turbasuitsusust üsna vähe, pigem on taustal ning on selline tõrvase puidu laadne. Küpsed magusad õunad, vanilliga ahjuõunad, mesi, heledad rosinad ja magusad linnased koos vanilli ja iirisega. Klaasis seistes muutub täidlasemaks, oluliselt enam tuleb turbaseid linnaseid, röstitud tammevaati ja magusaid vürtse. Hooti tuleb alt esile ka värskemat tsitruselisust. Väga meeldiv ja hästi integreeritud.

Maitse: magus ja puuviljane algus, siis tugevalt tsitruseline (sidrun, greip). Turbasus alguses üllatavalt vähene, kuid tuleb siis teises laines merelisena üsna jõuliselt taustalt esile. Soolane karamell. Meeldivalt täidlane ja samas värske suutunne. Vesi muudab maitsed ümaramaks, magusalt tsitruselisemaks, kristalsemaks ja värskemaks.

Lõpp: pikk. Magusad tsitrused koos mõõdukalt turbase ja soolaka järelmekiga. Kerge lilleline magusmõru rohusus viimasena.

Hinnang: B+


Turbasuse mõttes üsna kerge ja isegi veidi pettumust valmistav. Oleks oodanud jõulisemat viskit, kuid ilmselt on kümme aastat vaadis oma pehmendava mõjuga suutnud teravad servad maha lihvida. Kuid sellele vaatamata väga meeldiv linnaseviski. Ilmselt on siin tsitruselise maitse esiletoojaks just kasutatud veinivaadid. Ei vaja vee lisamist, kuid kui lisada, siis ei kaota viski midagi. Vesi lisab maitsete osas enam värskust ja tsitruselisust. Võrrelduna eelnevate Octomore viskidega, on siinmaitstav oluliselt rafineeritum ja integreeritum.