teisipäev, 27. juuni 2017

KNOCKANDO 12 yo, 15 yo & 18 yo

Speyside piirkonnas paiknev Knockando viskivabrik on rajatud 1898. aastal ning praegu kuulub see Diageo omandusse ja selle aastaseks tootmismahuks on 1,4 miljonit liitrit. Knockando viskivabriku toodangust põhiosa on läinud suuresti Šoti seguviskide J&B koostisesse. Linnaseviskina toodi Knockando turule 1976. aastal ning see sai populaarseks eriti Hispaanias ja Prantsusmaal.

Knockando põhisortimendis on 12-aastane „Season“, 15-aastane „Richly Matured“, 18-aastane „Slow matured“ ja 21-aastane „Master Reserve“. Knockando viskidel on lisaks vanusele sildil alati märgitud ka destilleerimise aasta. Lisaks vanuse ja destilleerimisaasta põhjal eristumisele on põhisortimendi viskide valmistamisel kasutatud ka erinevaid vaate. Nii on 12-aastane küpsenud endistes burboon vaatides, 15-aastase puhul kasutatud nii endisi šerri kui ka taastäidetud burboon vaate ning 18-aastane on küpsenud üksnes endistes šerri vaatides. Kõik siinmaitstavad Knockando viskid on pärit 3cl näidispudelitest.


Knockando 12 yo 2003 „Season“, 43%

Aroom: kerge ja mõõdukalt magus. Mesine, pähkline/mandline, üsna teraviljane, veidi nahkne ja siis kuiv heinasus. Vähese vee lisamine toob alt esile ka kergelt suitsused linnased.

Maitse: üsna kerge ja lihtne. Suutundelt kreemine, maitselt pähkline ja teraviljane. Ümar vaoshoitud puuviljasus, veidi ingverit viimasena, mis toob maitsesse kerget kirbust.

Lõpp: pigem lühike, teraviljane pehmus, siis kuiv ja lõpeb veidi rohuselt.

Hinnang: C

Knockando 15 yo 1997 „Richly Matured“, 43%

Aroom: õrnalt veinine, kuid muidu vaoshoitud ja kinnine. Vajab klaasis seismist, siis avaneb veidi, muutudes aromaatsemaks. 12-aastasele omane kuiv heinasus on siin asendunud märgade õlgedega. Veidi piimašokolaadi, teraviljasus ja kerge tammisus. Mesi ja üliküpsed õunad.

Maitse: esmamaitsmisel pehme ja n.ö vesine, üsna ilmetu. Klaasis seismisel muutub ka maitse veidi täidlasemaks. Suutundelt ümar ja kreemine, üsna mesine koos teraviljasusega. Lihtsakoelisus siiski säilib.

Lõpp: keskmise pikkusega, ümar, kergelt magus, mesine ja linnaseline.

Hinnang: C

Knockando 18 yo 1994 „Slow Matured“, 43%

Aroom: tajutavalt šerrine, traditsioonilise viskilao aroomid, kirsid. Meenutab Tamdhu 10-aastast. Üsna meeldiv. Klaasis seismisel tulevad apelsinid ja linnased, kuid muutub samas lihtsakoelisemaks, kuna šerrisus taandub veidi.

Maitse: kerge ja kreemine. Šerris leotatud rosinad, kerge tsitrus, punased marjad, mandel. Kergelt tammist vürtsikust. Tervikuna üsna lahja ja vesine siiski. Aroomist lähtuvalt oleks oodanud enam šerri mõjulist täidlust.

Lõpp: keskmise pikkusega, kerge veinisus, kuivusele kalduv.

Hinnang: C


Kuigi maitsekooslused on selgelt neil kolmel erinevad, on läbivaks jooneks kõigil teraviljasus. Tervikuna on kõik kolm lihtsad ja vähekomplitseeritud linnaseviskid. Samas pole aga neil ühtki häirivat elementi ning arvestades nende suhteliselt odavat hinda, on kõik kolm igapäevaviskina mekkimiseks täitsa meeldivad ja väga sobivad.