pühapäev, 18. juuni 2017

MANNOCHMORE 14 yo DL Provenance 1999

Mannochmore viskivabrik on Šotimaa mõistes üsna noor ja selle viskid samas ka peaaegu tundmatud. Speyside piirkonnas asuv viskivabrik on rajatud 1971. aastal Glenlossie viskivabriku (rajatud 1876) vahetusse naabrusesse. Kahe viskivabriku kompleksi kuulub veel meski destilleerimisjäägist loomasööda valmistamise käitis, biomassist energiatootmise jaam ning 14 viskiladu, mis mahutavad kokku 250 000 vaati. Mannochmore viskivabrik kuulub Diageo omandusse ja selle aastaseks tootmismahuks on 6 miljonit liitrit. Ainsaks regulaarseks ametlikuks ühelinnaseviskiks on Flora & Fauna sarjas villitav 12-aastane. Siinmaitstav on pärit sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas villtud 14-aastane, mis destilleeritud 1999. aasta kevadel, küpsenud taastäidetud endises eks-burboon vaadis #9766 ning siis villitud 2013. aasta kevadel. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Mannochmore 14 yo Douglas Laing Provenance 1999/2013, 46% nc, ncf

Aroom: kerge ja magusapoolne teraviljasus. Kriidine, rohune/heinane. Kerge puuviljasus õunamahla ja õrna sidruni näol. Mittemidagiütlev tajutavalt destillaadi lähedane ja veidi tervikuna selline piirituseline. Ilmselt on tegu olnud mitmendat korda taastäidetud väheaktiivse vaadiga.

Maitse: üsna magus ja linnaseline, kergelt õline suutunne. Teraviljad, vanill, rohune, kerge sidrun ja roheline õun. Aroomist märksa rikkalikum ja meeldivam, kuid siiski üsna lihtne oma noorevõitu maitsetega.

Lõpp: keskmise pikkusega, kergelt vürtsikas, kuid samas magus. Viimasena tuleb piirituseline mekk, mis ei ole selles vanuses viski juures just kõige oodatum.

Hinnang: C

Kasutusel on ilmselt olnud siin väheaktiivne end juba ammendanud vaat. Samas pole siinne Mannochmore oma vaadi poolt „rikkumata“ naturaalsuses olekus ju üldsegi paha, kui aroomi suhteline ilmetus ja järelmaitse „viinasus“ välja jätta.