neljapäev, 22. juuni 2017

DALWHINNIE 15 yo

Dalwhinnie viskivabrik on asutatud 1897. aastal Šoti mägismaa piirkonda ning oma asukohalt Cairngorm ja Monadhliath mägede vahel asuval platool on see üks kõrgeimal paiknev ja ilmselt külmima kliimaga viskivabrik Šotimaal; paiknedes 326 meetrit üle merepinna. Dalwhinnie on viski, kus toordestillaat on taotluslikult üsna väävline ja seda suuresti traditsiooniliste puidust püttides paiknevate siugjate kondenseerimistorude (worm tubs) kasutamise tõttu. Toordestillaadi laad tingib ka pikema küpsemisaja ning seetõttu ongi olnud Dalwhinnie põhiviskiks just 15-aastane, mitte noorem. Keskmisest pikem küpsemisaeg aitab muuta toordestillaadis oleva väävlisuse mesisuseks.

Kuigi tootmisvõimsuseks on 2,2 miljonit liitrit aastas, siis tootmismahuks on olnud viimastel aastatel 1,4 miljonit liitrit. Viskivabriku omanikuks on suurkorpratsioon Diageo ning Dalwhinnie oli üks kuuest viskist, mis sai valitud Glenkinchie, Oban, Cragganmore, Talisker ja Lagavulin kõrval esindama Šoti ühelinnaseviskide valmistamise piirkondi 1988/89 tutvustatud Classic Malts komplektis. Lisaks siinmaitstavale 15-aastasele on Dalwhinnie põhisortimendis saadaval veel Distiller’s Edition (u 16 aastane ja Oloroso šerri vaatides järelviimistletud) ja vanuse märketa Winter’s Gold. Maitstav on pärit 2016. aastal villitud 20cl pudelist.


Dalwhinnie 15 yo, 43%

Aroom: meeldivalt puuviljane, eelkõige küpsed pehmed õunad ja pirnid. Väga mesine, kerge tammisus ja õrn männi vaigusus. Tervikuna värske ja magus, kuid mitte imal magusus, vaid selline karamelliseeritud tsitruste ja puuviljamarmelaadi magusus. Kõige all ka meeldivalt magusad suitsused linnased.

Maitse: puuviljakaramelline. Kergelt õline ja paks suutunne. Mesine, küpsed mahlased õunad, sidrunikaramell, siis veidi kirbemaid tamme vürtse (kaneel) ja lõpus rohune. Meeldiv, kuid aroomi kõrval siiski nõrgem.

Lõpp: üsna pikk, puuviljamarmelaad jätkub, kuid sellele lisandub rohune-lilleline järelmekk.

Hinnang: B

Üsna täidlane ja kompleksne aroom, kuid maitse lõpus ja järelmaitses tulev ja kasvav veidi mõru rohusus viib terviku veidi tasakaalust välja. Selle viski puhul oleks oodanud mesise ja magusamapoolse pirni-sidruni maitse jätkumist ka järelmaitses.