kolmapäev, 14. juuni 2017

Linnaseviski põhitoore: ODER

Oder (Hordeum) on nisu, maisi ja riisi järel neljas kõige tähtsam teraviljakultuur. Kuna oder on üsna vähenõudlik, suudab see kasvada pea kõikjal maailmas. Kuigi oder oli kunagi oluline inimeste toiduallikas, siis tänapäeval kasutatakse seda peamiselt loomade jõusöödana, kuid endiselt siiski ka toiduainetööstuses ning muidugi õlle ja viski valmistamiseks. Siinkohal on olulisem see, et vee ja pärmi kõrval on oder üks kolmest linnaseviski toorainest ja seejuures loomulikult neist tähtsaim. Seega on odra kvaliteet ja konsistents määrava tähtsusega.


Miks oder? Oder on teravili, milles on ohtralt tärklist ja vajalikud ensüümid tärklise muundamiseks suhkruiks. Just ensüümide aktiveerimisvõimekus muundab tärklise käärimisvõimelisteks suhkruteks ja eriti linnasesuhkruks (maltoosiks), mis ise tarbitakse käärimisprotsessis pärmi poolt ja muundatakse alkoholiks.

Šoti viski valmistamiseks kasutatakse 500 000 kuni 900 000 tonni otra aastas. Lisaks Šotimaal kasvanud odrale, mis moodustab viskitööstuses kasutavast odrast suurema osa, tuuakse otra sisse Inglismaalt, Taanist, Saksamaalt, Prantsusmaalt ja Austraaliast. Šoti viskivalmistajad on reeglina ühel meelel, et Šotimaal kasvanud oder on parim. Selles arusaamas mängivad oma rolli traditsioonid, romantilisus ja veidi ka turunduslik liialdus. Praktilisest küljest vaadatuna on aga selles ka oma selge iva. Nimelt kasvatab Šotimaa linnaseviski valmistamiseks ise piisavas koguses otra ja välismaalt ostmise juures ei ole just alati võimalik tagada odra kõrget ja ühtlast kvaliteeti. Samuti loetakse Šotimaa kliimat üheks parimaks kvaliteetse odra kasvatamiseks; külmemad talved tapavad kahjurputukad, mis vähendab kahjulike pestitsiidide kasutamise vajadust ning pikad valgusküllased päevad aitavad suurendada odra aromaatsust.

Õlle ja viski tootjad on huvitatud kaherealisest ja kuuerealisest odrast. Nimi osutab terade paiknemisele. Oder jaguneb kevadodraks, mis külvatakse kevadel (märtsist aprilli alguseni) ja lõigatakse hilissuvel või varasügisel (august ja september) ning talveodraks, mis külvatakse sügisel (august ja september) ja lõigatakse järgmise aasta suve lõpul (juuli lõpp ja augusti algus). Tänu jätkuvale aretustööle on olemas üle 100 000 odrasordi ning neid klassifitseeritakse kui „varajaseks“ või „hiliseks“ lõikuseks sõltudes sellest, millal need on valminud. Ehk siis varajased kevadodra sordid lõigatakse augustis ja hilised sordid septembris. Šotimaal külvati 2016. aastal kevadotra 239 000 hektarile ning viimase kahekümne aasta külvipind on kõikunud 220 639 ja 296 443 hektari vahel. Saagi koguhulk oli 2016. aastal 1,29 miljonit tonni.

Peamiseks odraks Šoti linnaseviski valmistamisel on kaherealine kevadoder, mis jaguneb paljudeks sortideks, mis on linnaseviski valmistamiseks rohkem või vähem sobivad. Kaherealistel odrasortidel on võrreldes kuuerealistega reeglina ümaram tera, vähem proteiini ja kesta ning enam käärimisvõimelisi suhkruid. Proteiinirikkamaid kuuerealisi odrasorte kasutatakse peamiselt loomasöödaks. Kevadoder valitakse selle parema linnastumise tõttu, kuna see idaneb ühtlasemalt.

Kuuerealine Bere oder (vasakul) ja tänapäevane kaherealine oder (paremal). Foto: Bruichladdich

Kuni 19. sajandi esimese pooleni oli Šotimaal viski valmistamiseks siiski kasutusel traditsiooniline kuuerealine Bere odrasort. Sordiaretuse tulemusel hakati 19. sajandil aretama uusi paremate omadustega sorte. Ilmusid odrasordid Chevalier, Annat, Goldthorpe, Spratt, Archer, Spatt Archer ja Plumage Archer ning 20. sajandi keskpaigas juba Proctor, Pioneer, Zephyr ja Maris Otter ning 1960ndate teises pooles Golden Promise. Viimasest odrasordist kujunes tõeline hitt.

Golden Promise odrasordile lisandusid 1980ndatest alates Halcyon, Triumph, Camargue, Puffin, Pipkin, Chariot ja Prisma sordid ning 1990ndate esimesest poolest alates sai peamiseks kasutatavaks odrasordiks Optic, mis moodustas oma kõrgajal 2/3  kogu linnaseviski valmistamiseks kasutavast odrast. Nüüdseks on ka selle odrasordi kasutus oluliselt vähenenud ja asemele on tulnud uued odrasordid nagu Concerto, Oxbridge, Belgravia, Publican ja Odyssey. Lisaks on kasutusel orgaaniline sort Chalice.


Uute odrasortide väljaarendamine ja kaubaartikliks kujundamine võtab minimaalselt aega 8-10 aastat, kuid keskmiselt 15 aastat ning on üsna kulukas. Uus potentsiaalne linnaseviski destilleerimiseks mõeldud odrasort saab esmalt hinnatud väikesel katselapil ja seda võrreldakse juba ennast tõestanud sordiga, mis toimib siis kontrollsordina. Kui uus odrasort näib farmi katsetel olevat tugev, katsetatakse seda linnasetegijate poolt ja lõpuks destilleerijate poolt. Need katsed määravad, kas uus odrasort saab Malting Barley Committee ja Institute of Brewing and Distilling ametliku heakskiidu.

Kuna iga odrasort reageerib erinevalt kasvamistingimustele, siis on selle sordi täispotentsiaali ärakasutamiseks vajalik kindlustada iga selle kasvamiseks oluline aspekt: farmeri töö ja eelkõige ilm. Ilma osas on potentsiaalse saagikuse jaoks oluline õhutemperatuur ja päikesepaisteliste päevade arv. Nii on idanemise perioodil vajalik piisav sademete hulk, kuid samas mitte ülemäära palju korraga ning idanemisele on ebasoodne vihmajärgne niiskus ja külm. Samas on lõikuse eelneval ajal vaja pigem kuiva ilma, mis teeb saagikoristuse lihtsamaks ja varajasemaks. Kuna Šotimaal varieerub ilm märgatavalt eri piirkondade vahel, siis võib sama odrasort anda kasvamiskohast tulenevalt väga erinevaid tulemusi. Uute sortide aretamisel linnaseviski valmistamise jaoks on olulised järgnevad tegurid:
  • Madal proteiinide sisaldus (vähem kui 1,5%), mis on omakorda pöördvõrdeliselt seotud tärklise sisaldusega. Kuna tärklis muundatakse suhkruks ja seejärel alkoholiks, on tärklise osakaal määrava tähtsusega. Tänapäeva odrasortidel on tüüpiliselt tärklise osakaaluks 60-65%. Seda aspekti mõõdetakse alkoholi tootlikkusena (alkoholi liitrid / odra tonnid; LPA/T). Heaks tootlikkuseks loetakse 405-420 liitrit puhast alkoholi tonni kuiva odra kohta (varasemad sordid andsid vaid 300 liitrit ning nüüd annavad mõned hübriidsordid koguni 460 liitrit). See suhe sõltub odrasordist ja kas toodetakse viskit turvastatud või turvastamata linnastest. Alkoholi tootlikkus on madalam turvastatud linnaste kasutamisel ja ka traditsioonilise linnastamise (floor malting) korral.
  • Kõrge linnastes süsivesikute sisaldus ja madal lämmastiku sisaldus (vähem kui 1,7%) odras, kuna mida kõrgem on süsivesikute sisaldus, seda madalam on proteiinide ja rasvade osakaal ning liigne lämmastik suurendab proteiinide sisaldust tärklise arvelt. Lämmastik on samas aktiivne element väetistes, luues sellega probleemi farmeritele: suurema saagikuse jaoks on vaja väetada, kuid liigne väetis odrale võib tuua kaasa linnastamiseks mittesobiliku odra.
  • Kolmeks ülejäänud oluliseks aspektiks on odra vastupidavus haigustele (eriti hallitusele), parasiitidele ja kliimale, idanemise võimekus ja viimaseks, farmeri poolt vaadatuna, odrapõllu kõrge saagikus (nt kui Golden Promise andis umbes kaks tonni aakrilt, siis Optic andis juba kolm tonni).

Reeglina tulevad ja lähevad kasutatavad odrasordid 6-7 aasta tsüklis, kuid näiteks Optic oder oli laialdaselt kasutuses kakskümmend aastat: 1994. aastast kuni 2013. aastani. Selle sordi pikaealisuse tagas selle odra eriti hea sobivus Šoti kliimasse, kuna see võis taluda neli-viis päeva vihmast ilma vahetult enne lõikust ja siiski säilitada vilja kvaliteedi. Optic on kasutuses siiani. Igal sügisel kinnitab Institute of Brewing and Distilling järgmise aasta destilleerimiseks kasutavad täieliku heakskiidu saanud odrasordid. Nii said 2017. aastaks selle järgnevad odrasordid: Concerto, Belgravia, Octavia ja Odyssey.


Hiljuti on vanad odrasordid uuesti kasutusele võetud. See sai alguse käsitööõllede valmistajate poolt ning nüüd on jõudnud see ka mõnede linnaseviski destilleerijateni. Nii on näiteks traditsiooniline kuuerealine, pikema varrega ja kiirekasvuline (nn 90ne päevane oder) Bere oder võetud linnaseviski tootmisel uuesti kasutusele Bruichladdich, Springbank ja Arran viskivabrikutes. Kuigi selle odrasordi puhul on leotamis- ja idanemisaeg oluliselt pikem, linnastumine ebaühtlasem ning käärimine pikem, mis toob kaasa suurema riski nakatumise bakterite poolt; virre on koostiselt viskoossem ja tihedam, sisaldades muuhulgas enam õlisid ja estreid ning see teeb ka esimese destilleerimise raskemaks. Saadav destillaat on vaatamata selle odrasordi töötlemise raskustele aga märksa õlisem, väävlisem ja puuviljasem.

Viskivalmistajad võivad oma valiku teha seega erinevate odrasortide vahel, mis kõik omavad eristatavaid omadusi. Lisaks eelnevalt kirjeldatud aspektidele on oluliseks küsimuseks ka see, kas erinevad odrasordid annavad mingil määral individuaalseid hoomatavaid mõjusid destillaadi iseloomu. Ehk kas eri odrasordid annavad viskile erilaadse aromaatilise profiili. Siin on kujunenud välja selgelt kaks leeri. Ühed arvavad, et ei. Põhjustena tuuakse esile, et destilleerimise protsess on niivõrd äge ja alkoholi tase nii kõrge, et individuaalsele odrasordile iseloomulik aroom ja maitse kaob. Destilleerimist silmas pidades tänapäeva erinevate odrasortide vahel ilmselt tõesti väga suuri erinevusi enam ei ole, kuna linnastamiseks mõeldud odrale kehtivad üsna ranged nõuded. Siiski võib iga odrasort luua omalaadse bakterilise keskkonna, mis võib pikema käärimisaja korral omada ka mõningast mõju lõppdestillaadile. Samuti arvatakse, et kasutatavast odrasordist suurem erinevus maitsele tekib linnaste valmistamise protsessist lähtuvalt ehk kas linnastamine toimub traditsioonilisel või industriaalsel teel. Seega on arusaadav, miks mõned viskivabrikud linnastavad vähemalt osa kasutatavast linnastest ise traditsioonilisel viisil (Balvenie, Laphroaig, Bowmore, Kilchoman, Highland Park) ja miks Springbank linnastab ise traditsioonilisel viisil kogu kasutatava linnase.


Teised on kindlalt seda meelt, et odrasortidel on omadusi, mis kanduvad edasi nii destillaati kui on ka äratuntavad lõppviskis. Viimaste hulka kuuluvad näiteks Benromach, Bruichladdich ja Macallan. Nii on Benromach tootnud oma Origins Series raames väikeses koguses linnaseviskisid, kus on püütud näidata odrasortide Golden Promise ja Optic erinevat mõju viski maitseprofiili.  Macallan on aga veendunud, et lisaks Golden Promise odrasordile omab nende poolt ainsana kasutatav odrasort Minstrel olulist rolli Macallan viskide maitse kujundamisel. Samuti on mõned destilleerijad seisukohal, et uutes arendatatud hübriidsetes odrasortides on ohverdatud maitseomadused alkoholi tootlikkusele ja haigustele vastupanuvõimele. Sellest lähtuvalt on mitmed viskivabrikud jäänud või hakanud uuesti eelistama traditsioonilisemaid odrasorte, kuigi nende sortide alkoholi tootlikkus on tonni odra kohta märksa väiksem. Olulisemaks on tõusnud odra poolt destillaadile edasiantavad maitseomadused. Ja sellist valikut tuleb meil linnaseviski armastajatel ju ainult kiita!


Lisaks erinevate odrasortide kasutamisele on nii Springbank ja Kilchoman, kuid eriti Bruichladdich, rõhutanud ka seda, kus oder on kasvanud. Nii on Springbank juba 1960ndate keskpaigas ja alates 1999 aastast juba järjekindlalt kasutanud eraldi destilleerimiseks kindla kohaliku päritoluga otra, mis pannakse küpsema erinevat sorti vaatidesse. Esimesed tulemused on nüüd ka juba villitud Local Barley nime all. Springbank valib igal aastal viskivabrikust 13 km raadiuses ühe spetsiifilise odrasordi ühest kindlast farmist. Odra päritolu saab siis ära märgitud ka pudeli sildil. Näiteks on seni kasutatud järgnevaid odrasorte: Bere 2006, Heart 2007, Optic 2008, Westminster 2009, Belgravia 2010. Lisaks tuleb rõhutada, et Springbank linnastab 100% linnaseviski valmistamiseks kasutatava odra ise.


Sama ideoloogiat kannab veelgi silmapaistvamalt Bruichladdich, kus on veendutud odra päritolu olulisuses ja sellesse ei suhtuta kui lihtsalt toorainesse. Seda arusaama kannavad edasi Islay Barley pudelitel leitavad kirjad: “We believe terroir matters“ ja „Once again, Land and Dram united“. Nii on villitud Islay saarel kasvanud odrast Bruichladdich, Port Charlotte ja Octomore viskid. Bruichladdich Islay Barley linnaseviskide puhul on kasutatud järgnevaid odrasorte: 2004 – Chalice (organic), 2006 – Chalice (organic), 2007 – Optic, 2009 – Oxbridge ja Publican, 2010 – Optic ja Oxbridge. Ka Kilchoman on villinud alates 2011. aastast linnaseviskid üksnes Islay saarel kasvanud odrast.

Kui oder põllul valminud, saadetakse lõigatud oder kuivatamisele sooja õhu abil, vähendades selle niiskussisaldust 20%-lt 12%-ni. Seejärel odraterad puhastatakse ja neid hoitakse 25-30 kraadi juures, et tagada nende n.ö ärkamine. Seda terade ärkamisprotsessi jälgitakse ja hinnatakse regulaarselt, et hinnata idanemisenergiat (s.t terade protsent, mida oodatakse idanema hakkavat) ja võrreldakse seda idanemisvõimelisusega (s.t elavate terade protsent). Kui idanemisprotsess loetakse alanuks, jahutatakse terad pikemaks ladustamiseks aeglaselt 5 kraadini. Enne linnastamisele saatmist läbib puhastatud oder suuruskontrolli, et tagada linnastamise ühtlus. Sellest odratera edasisest teekonnast aga juba millalgi hiljem.