laupäev, 10. juuni 2017

ARDMORE „Traditional Cask“

Ardmore viski saab siin blogis esmakordselt maitstud. Sel suvel tuleb tutvustamisele lisaks sellele veel mitmeid Šoti linnaseviskisid, mis varem kas siin blogis pole kajastunud või on mul üldse esimest korda maitstavad.

Ardmore viskivabrik on asutatud 1898. aastal William Teacher’ poja Adam Teacher’ poolt, kes küll surma tõttu ise viskivabriku ehituse lõppu ei näinud. Viskivabriku asukoha valiku juures said määravaks Šoti idapoolse mägismaa kohalik oder ja turvas, hea veega varustatus ja raudtee olemasolu. Ardmore viskivabrik oli üks viimaseid, mis kasutas söega destillaatorite kuumutamist; aurule mindi üle alles 2001. aastal.

Ardmore viskivabrik ongi peamiselt kogunud tuntust Teacher’s Highland Cream seguviski kaudu, olles selle üheks olulisimaks komponendiks. Praegu on viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks 5,5 miljonit liitrit, kuid toodeks 4,5 miljonit liitrit. Viskivabrikus on pea algusest saati toodetud turvastatud linnastest (12-14 ppm) viskit; seejuures turvas on võetud ümberkaudsetelt Highland aladelt. Seguviskide jaoks on 2002. aastast umbes 40% ulatuses tootmises ka turvastamata linnastest valmistatud Ardlair. Siinmaitstav turvastatud Ardmore „Traditional Cask“ toodi turule 2007. aastal ning tootmisest võeti see maha 2014. ning asemele toodi madalama villimiskangusega Tradition, Legacy, Triple Wood ja 12-aastane portveini vaadis järelviimistletud viski. Siinmaitstav „Traditional Cask“ on esmalt küpsenud 6-13 aastat Ameerika tammest eks-burboon vaatides ning peale kokkusegamist üle viidud veel umbes aastaks väikestesse vaatidesse (Quarter Casks), et suurendada vaadi mõju viskile. Maitstav on villitud 2013. aastal.


Ardmore „Traditional Cask“, 46% ncf

Aroom: magus tajutavalt turbasuitsune aroom. Suitsusus ei ole siin loomulikult Islay viskidele omane meditsiiniline, vaid pigem lõkkesuitsune, kus lõkkesse on visatud metsaalust prahti – lehed, oksad, rohi. Suitsuses on selgelt esil ka magus puuviljasus, milles enam esil õun. Veidi aja pärast tuleb vanill, magus tammine röst ja veel magusaid suitsuseid puuvilju. Taustal on tunda ka sellist juurikalist maalähedust. Kokku üsna meeldiv kooslus.

Maitse: suutundelt magus ja kreemine, kuid veidi ehk liiga kerge ja õhuke. Siis suitsune teraviljasus, kergelt vürtsikas-magus tamm, vanill ning puuviljad. Peamiselt aprikoosid ja virsikud, mis annavad koos tammega täidlust. Suitsusus ja kreemisus koos magususega meenutavad maitselt ja suutundelt veidi ka õlist suitsulõhet. Veega magusam ja kergem ümar suitsune puuviljasus.

Lõpp: keskmise pikkusega, pehme lõkkesuitsune puuviljasus, kerge piprasus lisaks.

Hinnang: B

Viski, mis vajab aega. Kuni poole pudelini oli viski noorus ja teatav toorus enam esil, kuid pudeli teises pooles oli viskile lisandunud oluliselt küpsem ja täidlasem iseloom. Üsna meeldiv ja hea hinna/kvaliteedi suhtega linnaseviski. Kahjuks tootmisest maas, kuid Tallinna poodides on seda veel saadaval.