Ardmore viski saab
siin blogis esmakordselt maitstud. Sel suvel tuleb tutvustamisele lisaks
sellele veel mitmeid Šoti linnaseviskisid, mis varem kas siin blogis pole
kajastunud või on mul üldse esimest korda maitstavad.
Ardmore viskivabrik
on asutatud 1898. aastal William Teacher’ poja Adam Teacher’ poolt, kes küll surma tõttu ise viskivabriku ehituse lõppu ei näinud. Viskivabriku asukoha valiku juures
said määravaks Šoti idapoolse mägismaa kohalik oder ja turvas, hea veega
varustatus ja raudtee olemasolu. Ardmore viskivabrik oli üks viimaseid, mis
kasutas söega destillaatorite kuumutamist; aurule mindi üle alles 2001. aastal.
Ardmore viskivabrik
ongi peamiselt kogunud tuntust Teacher’s Highland Cream seguviski kaudu, olles
selle üheks olulisimaks komponendiks. Praegu on viskivabriku aastaseks tootmisvõimsuseks
5,5 miljonit liitrit, kuid toodeks 4,5 miljonit liitrit. Viskivabrikus on pea algusest
saati toodetud turvastatud linnastest (12-14 ppm) viskit; seejuures turvas on
võetud ümberkaudsetelt Highland aladelt. Seguviskide jaoks on 2002. aastast umbes
40% ulatuses tootmises ka turvastamata linnastest valmistatud Ardlair. Siinmaitstav
turvastatud Ardmore „Traditional Cask“ toodi turule 2007. aastal ning
tootmisest võeti see maha 2014. ning asemele toodi madalama villimiskangusega
Tradition, Legacy, Triple Wood ja 12-aastane portveini vaadis järelviimistletud
viski. Siinmaitstav „Traditional Cask“ on esmalt küpsenud 6-13 aastat Ameerika
tammest eks-burboon vaatides ning peale kokkusegamist üle viidud veel umbes
aastaks väikestesse vaatidesse (Quarter Casks), et suurendada vaadi mõju
viskile. Maitstav on villitud 2013. aastal.
Ardmore „Traditional
Cask“, 46% ncf
Aroom: magus
tajutavalt turbasuitsune aroom. Suitsusus ei ole siin loomulikult Islay
viskidele omane meditsiiniline, vaid pigem lõkkesuitsune, kus lõkkesse on
visatud metsaalust prahti – lehed, oksad, rohi. Suitsuses on selgelt esil ka magus
puuviljasus, milles enam esil õun. Veidi aja pärast tuleb vanill, magus tammine
röst ja veel magusaid suitsuseid puuvilju. Taustal on tunda ka sellist
juurikalist maalähedust. Kokku üsna meeldiv kooslus.
Maitse: suutundelt
magus ja kreemine, kuid veidi ehk liiga kerge ja õhuke. Siis suitsune
teraviljasus, kergelt vürtsikas-magus tamm, vanill ning puuviljad. Peamiselt aprikoosid
ja virsikud, mis annavad koos tammega täidlust. Suitsusus ja kreemisus koos
magususega meenutavad maitselt ja suutundelt veidi ka õlist suitsulõhet. Veega magusam ja kergem
ümar suitsune puuviljasus.
Lõpp: keskmise
pikkusega, pehme lõkkesuitsune puuviljasus, kerge piprasus lisaks.
Hinnang: B