neljapäev, 1. juuni 2017

BENRIACH Cask Strength, Batch 1

Suvekuu saabunud, kuid seda ilma suvesoojata. Seega on paslik alustada suve kangema ühelinnaseviskiga. Näidispudelite seast sai selleks sedapuhku valitud stiililt klassikaline BenRiach ja seda vaadikangusega. Turule toodi see viski 2016 esimeses pooles ning nüüdseks on sellele paariliseks villitud ka turbasuitsune vaadikangusega BenRiach. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


BenRiach Cask Strength, Batch 1, 57,2% nc, ncf

Aroom: jõuline ja seda nii kanguse kui tammest tulenevate aroomide tõttu. Intensiivne röstitud kuiv tamm, vürtsid, kamper, kõvem iiris ja vanillikaun. Klaasis seismisel tõuseb üha enam esile magusam pool. Vahtrasiirup, iiris, paksemat sorti siirupine küpsete puuviljade (õun, banaan, mango, aprikoos) segu. Vajab paar tilka vett, kuid ettevaatlik tuleb olla liigse veega, mis kaotab aroomi täidlusest tuleneva võlu.

Maitse: intensiivne, magus ja samas ka tammiselt vürtsikas. Ingver, suhkrustatud tsitruse koor, vanillikaun, kaneeliga küpsetised, kookos, mesi. Vähese vee lisamisel muutub magusamaks siirupiste puuviljade ja magusa kauem keedetud õunamoosi maitsega. Kerge tsitrus ja ingver jääb magusust siiski tasakaalustama. Kui veega liialdada, siis tuleb viski noorus esile, muutes maitse ja järemaitse oluliselt lihtsamaks, igavamaks ja rohusemaks.

Lõpp: pikk, ürdid, vürtsid ja tamm, siirupine, vanill koos kookosega.

Hinnang: B+

Väga tugev tammevaadi mõju. Ehk veidi liigselt magususe poole kaldu ja tundub, et kasutusel on olnud lisaks Ameerika tammest esmatäite eks-burboon vaatidele ka täiesti uued vaadid. Meenutab BenRiach 13-aastast Virgin Oak Finish viskit, mis viimati maitsud sai, kuid siinne on oluliselt parem. Täitsa mekitav ka sellisena ehk vaadikangusena, kuid parem siiski mõne tilga vee ja klaasis seismise järel.