esmaspäev, 5. juuni 2017

PORT CHARLOTTE 2007, CC:01

Eile lõppenud järjekordsete Fèis Ìle päevade ja Islay saare viskide auks maitseme järjest kaht uut Bruichladdichi viskivabriku tugevalt turvastatud linnastest valmistatud ühelinnaseviskisid. Loomulikult on nendeks Port Charlotte viskid. Esimene nendest on reisikaubanduse (Travel Retail) lettidele 2016. aasta esimeses pooles jõudnud kaheksa aastane viski, mis on destilleeritud 2007. aastal ja veetnud kogu küpsemisaja endistes konjaki vaatides (see seletab sildil oleva CC märke ehk Cognac Casks), mis ilmselt valmistatud Prantsuse (Euroopa) tammest. Villitud on see vaadikangusena ja kuna täheühendi CC järel on number 01, siis on ilmselt oodata sellele järge. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Port Charlotte 2007/2016, CC:01, 57,8% nc, ncf

Aroom: kangust silmas pidades üsna kerge ja isegi võib öelda, et pehme. Esmalt magusad luuviljad (virsik, nektariin), tugev turbasuitsusus koos magusate turvastatud linnastega. Röstitud kuivemat sorti tamm. Vajab avanemiseks vee lisamist ja ka klaasis seismist. See toob esile meeldivad PC farmised aroomid: sõnnikulisus, traditsiooniline viskiladu, juurestik, millele tuleb tasapisi juurde suitsutatud kuivad sealiha ribad ja siis selle vahele hooti sidrun, männivaik, kadakamari ja münt. See annab kokku sellise omapärase suitsuse rohuse-marjase-puuviljase aroomi.

Maitse: tugevalt turbane ja magus linnasus; mereline ja kangusele vaatamata väga kerge ja pehme algusosa. Teises järjekorras lisandub meeldiv soolakas sidrun. Viimases laines tulevad vürtsid, üsna tugev piprasus ja kuivem tuhane suitsusus. Vesi toob enam esile tuhast sidrunit ja laimi ning roheliste oliivide soolasust; muutub ka veidi happelisemaks.

Lõpp: pikk, tuhane suitsusus jätkub ning siis läheb see üle selliseks omapäraseks ja kummaliseks magussoolaseks oliivi ja tsitruselise ühendatud mekiks, kus tunda ka veidi meditsiinilisi maitseid.

Hinnang: B+

Jõuliselt turbane ja omapärase järelmekiga Port Charlotte. See omapärane mekk hakkab veidi domineerima korduval maitsmisel, kuid igal juhul on tegemist väga hästi valmistatud viskiga, milles saavutatud üsna huvitav maitsekombinatsioon. Tasub silm peal hoida ja kui avaneb võimalus maitsta, siis tasub igal juhul. See viski on saadaval ka ülelahe laevadel ning hind on saja ringis.