teisipäev, 6. juuni 2017

PORT CHARLOTTE 10 yo, 2nd Edition

Siinne 10-aastane Port Charlotte on villitud 2016. aasta sügisel ning tegemist on n.ö teise väljalaskega; esimene PC 10-aastane villiti 2012. aastal. Küpsenud on siinne viski eraldi nelja sorti vaatides: esmatäite burboonvaadid, šerri vaadid, tempranillo veini ja Prantsuse veini vaadid. Kokku villiti seda viskit 18000 pudelit. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Port Charlotte 10 yo, Second Limited Edition, 50% nc, ncf

Aroom: klaasi valatult selgelt veinisus ja üllatavalt vähene turbasuitsusus, võib isegi öelda, et suitsusus on pea olematu. Pimetestil oleks ilmselt raske seda PC-ks määratleda. Mõningase aja möödumisel õrn sidrun koos paksemat sorti banaani-õuna kompoti ja vanilliga. Kui lasta klaasis seista paarkümmend minutit, ilmub aroomi vürtsikus, pipar ja tasapisi taustalt esile tõusev magusamat sorti turbasuitsusus, kus hästi õrnalt ka farmisust. Vee lisamisel muutub üsna kergeks ja vähearomaatseks, kuid kui lasta siis veel klaasis seista, muutub aroom selliseks magusamat laadi farmiseks veinisuseks.Tervikuna üsna vaoshoitud PC aroom.

Maitse: üsna kirbe ja ründav algus, tugevalt keeleotsa kipitama panevad toored karusmarjad koos tšillipipraga. Lisaks mõru muskaat ja pipar. Nende teravamate maitsete alt suitsusus vaid nõrgalt hoomatav. Ei imponeeri. Kuigi üsna ründav, on struktuur samas üsna õhuke. Puudu on õlisus. Vesi ümardab ja pehmendab oluliselt, esile tõuseb mereline soolasus koos sidrunikoorega, mis jätab teatava mõrususe küll alles, kuid see jääb pigem taustale. Vajab vee lisamist.

Lõpp: keskmise pikkusega, mõrudapoolsed tsitrused. Kui on seisnud paarkümmend minutit koos lisatud veega klaasis, siis on ka järelmaitse pehmem, magusam ja veinisem.

Hinnang: B

Väga erinev PC 2007 viskiga võrreldes. Kuna esimene versioon PC 10-aastasest on tervikpudelina olemas ja seni veel avamata, siis algul oli kavatsus osta ka uus PC 10-aastane täispudelina, kuid ei olnud selles otsuses päris kindel. Põhjuseks just väga erinevate vaatide kasutamine, mis tegi ettevaatlikuks. Peale siinset maitsmist tuleb tõdeda, et õnneks ebalesin ja et õnneks jäi see ost sooritamata. Maitsmise järgselt jääb see pudel minu poolt ka nüüd ja edaspidi ostmata. Ei ole minu maitse jaoks just kuigi õnnestunum Port Charlotte.