esmaspäev, 1. mai 2017

BUSHMILLS 16 yo

Taaskord võimalus maitsta Iiri vanima viskivabriku toodangut. Seekord on selleks ühelinnaseviski ehk Bushmills 16-aastane, mille küpsemine on toimunud kolme sorti vaatides. Esmane 15-16 aastane küpsemine on aset leidnud eraldi eks-burboon ja eks-šerri vaatides ning seejärel kokkusegatult saanud veel järelküpsemise endistes portveini vaatides. Maitstav viski on pärit 2011. aastal villitud pudelist.


Bushmills 16 yo, 40%

Aroom: klaasi valatult esmalt kuiv röstitud tamm ja karamelliseeritud suhkur koos vaskse (metallise) varjundiga. Klaasis seistes muutub märgatavalt. Eelkõige tuleb mitmekesine puuviljasus. Šerri on tajutav kuivemate luuviljade (aprikoos, ploom) ja rosinate kujul ning portvein marjasuse kujul. Lisaks iiris, pähklikreem ja tumedamat šokolaadi. Tervikuna annab see kõik üsna rikkaliku ja aromaatse koosluse.

Maitse: üsna veinine, puuviljaselt ümar ja mahlakas. Veidi toorepoolsed aprikoosid, tammised vürtsid, kaneel, mis toovad veidi mõrudamaid ja kuivemaid noote. Röstitud mandel, martsipan, punased marjad (mustsõstar ja vaarikas koos) ja veinine tanniinisus, mis katavad suu ja igemed ning tekitavad sellise kuivapoolse tunde, mis toob omakorda meelde toomingamarjad ja arooniad.

Lõpp: keskmiselt pikk. Meeldiv puuviljane-marjane vürtsikus, tume šokolaad, tammine pool hakkab domineerima, kuid õnneks ei muutu kirbeks ega mõrudaks.

Hinnang: B

Vajab klaasis seismist, kuid vett mitte lisada. Tervikuna hästi integreeritud kergelt mekitav viski. Kõrgem kangus oleks maitse ja järelmaitse ilmselt oluliselt meeldivamaks muutnud. Mõnede allikate kohaselt on Bushmills 16-aastane tootmisest maha võetud, kas siis ajutiselt või siis jäädavalt; igatahes veebipoodides seda enam suurt ei kohta ja kui juhtubki ette sattuma, siis hind küünib juba saja euro ligi. Kes soovib seda viskit aga endale muretseda, siis Tallinnas on seda teatud poodides täitsa saadaval, seejuures kõigest hinnaga 1 sent alla 30 euro.