neljapäev, 4. mai 2017

AULTMORE 12 yo & 18 yo

Aultmore on Šoti ühelinnaseviski, mida varem pole olnud juhust proovida. Aultmore viskivabrik on rajatud 1896. aastal ning 1970ndatel läbis viskivabrik täieliku ümberehituse, mille tulemusel ei jäänud algsest viskivabrikust midagi alles. Praegu kuulub viskivabrik John Dewar & Sons (Bacardi) omandusse. Aastaseks tootmisvõimsuseks kahe paari destillaatoritega on 3,2 miljonit liitrit, kuid tootmismaht on jäänud siiski veidi alla selle. Kogu oma ajaloo vältel on Aultmore viski olnud suunatud eelkõige seguviskide tootmisesse ning sellisena on Aultmore kõrgelt hinnatud komponent. Kuni 2014. aastani oli viskivabriku enda poolt ühelinnaseviskina villitud üksnes 12-aastane Aultmore. Olukord muutus, kui 2014. aasta sügisel käivitati omanike poolt kampaania Last Great Malts, mil Aberfeldy, Craigellachie, Deveron ja Royal Brackla viskide kõrval toodi turule ka erinevas vanuses Aultmore viski. Neist 12-, 21- ja 25-aastane tulid lettidele 2014. sügisel ning 18-aastane lisandus 2015. aasta kevadel. Ilmselt on mõlemad siinmaitstavad – Aultmore 12- ja 18-aastane – küpsenud peamiselt taastäidetud burboon vaatides, kuid neist vanemale on vast juurde lisatud ka mõni taastäidetud šerri vaat. Maitstavad on pärit 3cl näidispudelist.


Aultmore 12 yo, 46% nc, ncf

Aroom: algus pigem kinnine ja vähearomaatne. Üsna kerge, vanill ja kriidine kuivem tamm. Veidi pärmist värskust (šampus), värskelt niidetud rohi, värsked puuviljad, eelkõige sidrun, kuid ka veidi ananassi, pirni ja nektariini. Puuvilju ei ole aga siiski piisavalt, et muuta aroomi puuviljaselt värskeks ja mahlakaks. Tahab klaasis seismist.

Maitse: algus tammiselt ja piirituseliselt teravapoolne, mis paneb keeleservad kipitama. Samas on suutunne värske ja puhtalt karge, mis on hea näide traditsioonilisest viskist, mil korralik destillaat on küpsenud katkestamatult peamiselt teise või kolmanda täitekorra burboon vaadis. Sidrun, sidruniliköör. Paar tilka vett aitavad ümardada, suutundelt muutub kreemisemaks, esile tõuseb enam vanill ja teraviljasus.

Lõpp: keskmise pikkusega, kergelt piirituseline mekk, sidrun, rohune, veidi kuiva tammist kirbust.

Hinnang: C+

Aultmore 18 yo, 46% nc, ncf

Aroom: aromaatsem ja täidlasem. Suuresti on põhiaroomid samad, kuid kõigele on n.ö paar kraadi juurde lisatud. Tervikuna ümaram ja rohusus pea olematu. Tamm, vanill, iiris. Sidrun, ananass ja virsik siirupis, linnasesuhkur ja veidi vahasust.

Maitse: üsna intensiivne, veidi terav ja näpistav algusosa, keskosas katab suu päris hästi, kus domineerib kergelt õline sidrun. Lisaks ürdid, puuviljade mix, tsitruse marmelaad ja vanill. Maitse lõpus võimendub tammisus. Justkui värskendav tammiselt puuviljane valge vein (Chardonnay). Nooremaga võrreldes täidlasem ja selgelt kompleksem.

Lõpp: keskmise pikkusega, roheline tee ja sidrun, tammiselt kuiva poole kalduv.

Hinnang: B

Meeldivad kevadised ühelinnaseviskid mõlemad (valge veini kanged asendajad), kuid siiski ei midagi meeliülendavat ega erilist. Selliseid burboonvaatides küpsenud Speyside piirkonna viskisid lisaks muudele on leida mitmeid teisi, mida eelistaksin Aultmore viskide ees. Näiteks võrreldes Balvenie burboonvaadis küpsenud viskidega jääb Aultmore selgelt kaotajaks.