teisipäev, 16. mai 2017

HIGHLAND PARK „Dark Origins“

Highland Park „Dark Origins“ osutab oma nimega Orkney saarel tegutsenud Magnus Eunson’i illegaalsele viskidestilleerimisele enne Highland Park viskivabriku rajamist 1798 aastal. Magnus Eunson töötas päevasel ajal lihuniku ja kirikuametnikuna, kuid pimeda saabumisel vahetas rolli ja tegutses aktsiisiametnikke ülekavaldava salakaubitseja ja destilleerijana. Austusavaldusena Magnuse „tumedama“ poole ja seega viskivabriku „hämarama ja illegaalsema“ alguse vastu loodi tavatoodetest šerrisem viski.

„Dark Origins“ jaoks on kasutatud 80% ulatuses esmatäite eks-šerri vaate, millest 60% moodustasid Euroopa tammest ja 20% Ameerika tammest valmistatud vaadid; ülejäänud 20% viskist on küpsenud taastäidetud vaatides. Kuigi tegemist on vanuse märketa (NAS) viskiga, jääb kasutatud viskide vanus 8- ja 15-aasta vahele. Ka see HP viski võetakse tootmisest maha, seda tulenevalt vajadusest hoida vaate 12- ja 18-aastaste põhitoodete jaoks. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Highland Park „Dark Origins“, 46,8% nc

Aroom: šerrine, karamelli ja kuivatatud puuviljade magusus, värskust ja mitmekesisust lisavad punased marjad ja murelid, mille vahel ka piisavalt suitsusust. Alt tõuseb ajapikku esile keskmiselt tume šokolaad ja apelsiniliköör (Cointreau). Tajutav on ka põlenud tuletikud (mitte häirivalt) ja tammevaadi söestatud sisemus. Meeldivalt täidlane kooslus.

Maitse: algus üsna pehme ja ümar suutunne koos kuivatatud puuviljadega. Sellesse lõikab sisse tammiselt terav vürtsikus ja marjane kirbus. Tamme mõju ehk veidi liiga intensiivne. Tume šokolaad soolatükkidega ja suitsusus. Meeldiv, kuid ei ole aroomiga kuigi hästi ühilduv.

Lõpp: keskmise pikkusega, tume šokolaad, kuiv šerri, suitsune ja veidi soolakas.

Hinnang: B+

Nii nagu eelneva kahe HP puhul, on ka siin aroom meeldivaim osa. Kuid siin ei jää ka maitse ja järelmaitse nõrgaks. Kas nüüd suureks miinuseks saab seda lugeda, kuid aroom ja maitse on üllatavalt erilaadsed.