kolmapäev, 26. aprill 2017

LONGROW 18 yo (2014 ed.)

Longrow ühelinnaseviski on pärit Springbank viskivabrikust, mis toodab kolme sorti ühelinnaseviskit. Kui Springbank on valmistatud kergelt turvastatud (12-15 ppm) linnastest ja destilleeritud kaks ja pool korda, siis Longrow valmistamiseks kasutatakse tugevalt turvastatud linnaseid (50-55 ppm) ja see on destilleeritud kaks korda. Kolmandaks viskiks on Hazelburn, mille valmistamisel on kasutatud turvastamata linnaseid ja seda destilleeritakse kolm korda.

Longrow viskit hakati viskivabrikus valmistama 1970ndate esimeses pooles ning esimene 18-aastane Longrow villiti 2008. aastal ja seda vaid 2200 pudeli jagu. Alates 2011. aastast on Longrow 18-aastast villitud piiratud koguses igal aastal ning viimane – 2017 aasta väljaanne – tuli lettidele alles eelmisel nädalal koguses 4500 pudelit. Igal aastal on kokkusegatud vaatide sisu olnud pisut erinev. Kui varasematel aastatel oli nendeks valdavalt eks-šerri vaadid, siis näiteks 2016. aasta Longrow 18 oli kokku segatud rummi (60%) ja taastäidetud šerri (40%) vaatidest. Siinmaitstav 2014. aasta väljaanne on kokku segatud ilmselt vaid taastäidetud šerri vaatidest; maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Longrow 18 yo (2014 edition), 46% nc, ncf

Aroom: paks, rasvane ja turbane puuviljasus. Šerri, vihmast vettinud söele põlenud puutükid, roheline tee, vana nahk. Kuivatatud eksootilised puuviljad lisavad paksemat sorti magusust, millele lisandub puhas vanill ning teravust andvad pipar ja nelk. Metsaalune kõdu, turbaraba, jood. Väga täidlane ja meeldivalt raskepärane kooslus.

Maitse: täidlane, õline ja suud kattev. Veidi vürtse, piprane paks turbasus. Magusat lihasust piisavalt, et lisada uus kiht, vanill, suhkrustatud sidruni ja apelsini koor. Roheline tee, mis veidi kangena välja kukkunud, kuid pole veel kirbeks muutunud. Väga jõuline, kuid mitte ründav ega terav alkoholi mõttes.

Lõpp: üsna pikk. Meeldivalt pehme, kuid samas õline ja jõuline. Vürtsid, meresoolaga kaetud turbane ja kergelt magus linnasus, mis taandub tasapisi kuivuse poole.

Hinnang: A

Linnaseviski, mis on väga kaugel n.ö bränditud laiale tarbijaskonnale kujundatud viskidest. Oma robustsuses ilmselt mitte igaühele meelepärane.