esmaspäev, 24. aprill 2017

ARRAN 14 yo

Eelmise aasta mais sai juba kord 14-aastast Arranit maitstud, mis meeldis mulle väga. See oli villitud 2015 aastal ja pärit 5cl minipudelist. Seekordne 14-aastane Arran on aga villitud kaks aastat varem ja pärit täismõõdus pudelist, mis ostetud eelmisel aastal. Viski valmistamisel on kokku segatud Ameerika tammest vaatides (2/3) ja Euroopa tammest vaatides (1/3) küpsenud viskid. Maitstav on pärit 15.02.2013 villitud pudelist.


Arran 14 yo, 46% nc, ncf

Aroom: värske ja tsitruseline. Ananass, värsked nektariinid ja fenkol, mis toob kerget aniisi ja mentooli. Lisandub vanill ja magusust annab puuvilja- ja linnasesuhkur. Klaasi valatult tõuseb kahjuks algus siiski esiplaanile ja pealmiseks kuivemat sorti tammisus, mis kipub veidi liigselt isegi domineerima. Klaasis seistes ja/või vee lisamisel see kuivus siiski taandub ja pealmiseks tõuseb linnaste suhkrune magusus koos särtsaka magusa sidruniga.

Maitse: värske ja tsitruseline, magus-happeline ananass. Kreemine suutunne. Magusad linnased on hästi tsitrustega integreerunud. Lisaks meeldivalt vürtsikat tamme koos mõningase tammise vanilliga. Väga meeldiv. Saavutatud on hea tasakaal ja täidlus. Arran oma parimal kujul.

Lõpp: üsna pikk. Magus-värske sidrunikreem, vürtsid sh kaneel, mis toovad lõppjärgus veidi mõrusust.

Hinnang: B+

Hinnang sama, mis eelmine kord. Võrreldes maitsekirjeldusi, näib siinne viski olevat enam burboonvaadi mõjuline. Siinses viskis on eriti aroomis ja ka järelmaitses ehk liiga domineerivaks kuivapoolne tamm, mis ei lase tsitruselisel magususel piisavalt esile tõusta, kuid õnneks aeg ja veidi vett aitavad tasakaalu luua.