pühapäev, 16. aprill 2017

ARRAN Machrie Moor Batch 7

Kuna Arran viskid on hakanud mulle üha enam meeldima, siis sai ostetud mõned näidised, et tutvuda seni maitsmata versioonidega. Esimesena tuleb maitsmisele turbasuitsune „Machrie Moor“, seejärel kõrvuti kolm järelviimistletud viskit ning neile täienduseks tervikpudelina ostetud 14-aastane.

Foto: David Ross (www.britainexpress.com)

Siinmaitstav Arrani ühelinnaseviski on oma nime saanud saare läänerannikul asuva turbaraba Machrie Moor järgi. Seal paiknevad pronksiajal püstitatud kiviringid, kus üht kiviringi tuntakse nime all Fingal’s Cauldron Seat, milles asub uuristatud auguga kivi. Legendi kohaselt olla sõdalasest hiiglane Fingal selle kivi külge sidunud oma lemmikkoer Brani (see seletab siis sildil kujutatud koera). Machrie Moor on Arran sortimendi turbane (linnased turvastatud 20ppm) viski, mis toodi turule 2010 aastal. Aastal 2014 hakati lisaks villima vaadikangusega Machrie Moor viskit. Kuna Arran viskide järele, sh turvastatud linnastest valmistatud, on olnud piisavalt nõudlust, hakati 2016. aastal rajama Arran saare lõunapoolsele osale uut viskivabrikut nimega Lagg, kus selle valmimise järgselt (loodetavalt 2018 lõpul) hakatakse tootma siis turvastatud viskisid ning praegune Arran viskivabrik jääb tootma n.n klassikalist Arran viskit. Maitstav viski on küpsenud endistes burboon vaatides (ilmselt taastäidetud) ja siinmaitstav Batch 7 villiti 2016. aasta teises pooles ning on pärit 3cl näidispudelist.


Arran Machrie Moor, Batch 7, 46% nc, ncf

Aroom: delikaatne suitsusus koos kuiva heinasusega. Õrn sidrun ja ananass, mis toovad happelisuse ning vanill, kookos ja linnasus, mis toovad magususe. Tervikuna jääb üsnagi hillitsetuks, kuid samas meeldivalt kergeks. Puudub igasugune alkohoolne teravus.

Maitse: nii nagu juba aroom oodata lasi – kerge, pehme, veidi kreemine suutunne. Õrnalt turbasuitsune, sidrunid, ananass, vanill ja kookos. Moodustab üsna hea integreeritud terviku. Maitses on tunda külmfiltreerima jätmise positiivne efekt – suutunne on meeldivalt paks tänu õlisemate komponentide säilimisele.

Lõpp: keskmise pikkusega. Tsitrused, kergelt rohune, veidi vürtse. Siin vast enam tunda viski noorus ning kõik komponendid ei ole päris hästi omavahel integreeritud. Kuid on siiski meeldiv.

Hinnang: B

Lihtne ja mitte kuigi kompleksne oma nooruses, kuid samas vägagi meeldiv kerge turvastatud viski, milles on piisavalt tsitruselist värskust ja linnaselist magusust. Meenutab oma kerguses Caol Ila nooremaid ja kergemaid burboonvaadis küpsenud viskisid.