teisipäev, 4. aprill 2017

BOWMORE 9 yo

Siinmaitstav Bowmore tuli turule 2016. aasta septembris. Tervitada tuleb seda, et viski sildil on vanus selgelt esile toodud. Tegemist on siis 9-aastase ühelinnaseviskiga, mille küpsemiseks on suures osas kasutatud endisi Oloroso šerri vaate, millele on juurde lisatud ka eks-burboon vaatides küpsenud viskit. Seega sildil olev märge „Sherry cask matured“ on veidi eksitav. Samuti pole selge, mida on tootjad mõelnud, kui panid sildile „Limited release“. Kas see tähendab, et toodeti piiratud koguses (millal aga on tegemist piiratud kogusega ning tegelikult on iga viski alati toodetud piiratud koguses) või on see toodetav vaid piiratud aja jooksul (näiteks 2016-2017 ja siis seda enam ei toodeta)? Igal juhul on liigne ja ebamäärane tekst sildil eksitav ning tõlgendatav pigem turundusliku võttena lihtsameelsetele. Igal juhul viski on villitud ja see on olnud juba poole aasta jooksul saadval hinnavahemikus 22-30€. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Bowmore 9 yo, 40%

Aroom: kerge šerrisus ja algul ei midagi muud, üsna kinnine. Siis veidi plastikut ja kummi ning meeldivama poole pealt rosinad, must ploom, veidi tuhast ja kuiva marjasust. Suitsusus on olemas, kuid pigem taustal.

Maitse: algus kerge ja kuiv, liiga kerge isegi. Siis tuleb šerri, veidi soolasust ja pipart, kuivatatud mustad ploomid, rosinad, veidi mõru tsitrusekoor. Suitsusust tunda selgelt ja see moodustab koos šerrisusega sellise nahkse põhja muudele maitsetele. Jääb tervikuna siiski lihtsaks ja veidi nõrgaks.

Lõpp: pigem lühike. Kergelt suitsune, veidi mõrušokolaadi, törts pipart, kuiv.

Hinnang: C+

Selles hinnaklassis ei leia just palju šerrivaatides küpsenud Islay viskisid ning selles mõttes igati arvestatav tegija. Kasuks oleks siin tulnud, eriti maitsele, vähemalt 43%-ne kangus.