neljapäev, 20. aprill 2017

ARRAN Cask Finishes x3


Arran oli esimesel kümnel tegutsemisaastal tuntud viskide poolest, mille küpsemisel oli kasutatud väga erinevaid veinivaate. Nüüdseks on veinivaatides järelviimistletud viskide arv oluliselt vähenenud. Lisaks „tavaküpsemisel“ kasutatavatele šerri vaatidele on vanuse märketa (NAS) veini vaatides järelviimistletud viskisid neli: siinmaitstavad Sauternes, Madeira ja Port ning lisaks veel Amarone. Kõik vaadiviimistluse saanud viskid on küpsenud algselt umbes kaheksa aastat traditsioonilistes tammevaatides (s.t taastäidetud hogshead vaadid) ning siis teisese järelküpsemise teatud perioodi mainitud veinivaatides. Sooviks on kõigi kolme puhul saavutada hea tasakaal Arran linnaseviski magusalt puuviljase iseloomu ja vastava veinivaadi mõju vahel. Eripäraks Arran põhisortimendi (10-, 14- ja 18-aastane) viskidega on nende viskide puhul kõrgem villimiskangus (50%), kuid ühisosaks, nii nagu kõigi Arran ühelinnaseviskide puhul, loomulik värvus ja külmfiltreerimata jätmine. Kõik maitstavad on pärit 3cl näidispudelitest.


Arran Sauternes Cask Finish, 50% nc, ncf

Aroom: esmalt kutsuv magus puuviljasus ja vanill. Siis tuleb happelisem pool – valge sõstar, toordestillaadi sidrun(hape) ja veidi valgeveini äädikat. Tasakaalustavat magusust annab siiski kergemat sorti aromaatne mesi.

Maitse: üsna terav ja lõikav ja seda mitte alkoholi, vaid happelisuse mõttes. Selline särtsakas sidrun. Lisaks juba aroomis olnud valgeveini äädikas, hapukamat sorti õun ning rabarber. Ka veega lahjendades jääb üsna teravaks, kuid muutub klaasis seistes oluliselt magusamaks lisanduvate puuviljade toel. Katab suu päris hästi, kuid maitsekülluse osas jääb siiski üsna õhukeseks.

Lõpp: keskmise pikkusega, tsitruseline teravus jätkub, veidi soolakas magusus.

Hinnang: C+

Arran Madeira Cask Finish, 50% nc, ncf

Aroom: kergelt mahlakas puuviljasus. Samuti sidruni, sidrunhappe ja valgeveini äädika teravus, kuid mitte nii torkiv kui eelmise puhul. Kuiv tamm ning millegipärast meenutas aroom mulle paljuski kapsapirukat, kuid seda heas mõttes. Kapsapirukad mulle meeldivad. Vee lisamisel äädikalisus veidi võimendub.

Maitse: suutundelt magus ja kreemiselt ümar. Aroomi põhjal poleks seda oodanud ning seega on see meeldiv üllatus. Paks mesine puuviljasus, lisandub meeldiv vürtsikus ja hästi kergelt tsitruselist kirbust. Taustal tunda ehk veidi metallisust. Maitse tervikuna meeldivam kui Sauternes vaadi puhul.

Lõpp: üsna pikk, magus tsitruse marmelaad, kus ühendatud magus ja hapukus.

Hinnang: B

Arran Port Cask Finish, 50% nc, ncf

Aroom: värske, magus ja marjane (punased marjad). Portvein selgelt tunda. Vanill, veidi tuhast kuiva tamme, mandariinid. Lisaks natuke magusat tubakat. Kolmest kõige mahedam ja veinisem, kuid selgelt kõige meeldivama aroomiga.

Maitse: veinine, vürtsikas, mõrudamat sorti apelsin koos seda katvate magusate heledate rosinatega, veidi kaneeli selllele lisaks. Aroomis olnud marjasus on siin asendunud tsitruselisusega, eriti apelsinide ja mandariinidega. Vajab paar tilka vett.

Lõpp: üsna pikk, kurku soojendavad mõru-magusad vürtsid.

Hinnang: B


Kokkuvõttes saab öelda, et kõigi kolme puhul on veinivaadi mõju selgelt tajutav, kuid alles on jäänud ka Arranile omane sidruniline iseloom, mis on kummalisel kombel eriti Sauternes ja ka Madeira vaadi mõjul isegi võimendunud. Ootasin nende vaatide puhul olulisemalt magusamaid viskisid. Ilmselt on olnud esmaküpsemiseks kasutatud vaadid teise või isegi kolmanda täitekorra omad ning need pole suutnud destillaati piisavalt taltsutada. Üllatavalt oli mulle neist kolmest kõige meelepärasem portveini vaatides järelküpsenud Arran. Üllatusena selles mõttes, et varasemalt pole mulle portveini vaatides (järel)küpsenud viskid mulle enamjaolt meelepärased olnud. Kõik viskid vajavad paar tilka vett ja väljavalatult klaasis seismist.