pühapäev, 27. november 2016

SPEYBURN 8 yo D.Laing Provenance

Speyburn viskivabrik asub, nagu nimigi juba viitab, Speyside regioonis Rothes linna lähedal ja on asutatud 1897. Praegu kuulub viskivabrik Inver House Distillers gruppi koos Balblair, Balmenach, Knockdhu ja Pulteney viskivabrikutega. Aastaseks tootmisvõimsuseks peale 2014-2015 laiendustöid ja mõningaid muutusi valmistusprotsessis on 4,2 miljonit liitrit. Speyburn ühelinnaseviski on üsna populaarne USAs, kus see kuulub viie enimmüüdud Šoti ühelinnaseviski hulka. Seni on villitud põhiviskidena vaid kaks: 10-aastane ja vanuse märketa Bradan Orach. Siinne viski on villitud ühevaadiviskina sõltumatu villija Douglas Laing poolt Provenance sarjas. Maitstav on pärit 6cl näidispudelist.


Speyburn 8 yo, Douglas Laing Provenance, Autumn 2005 / Winter 2014, sherry butt #10437, 46% ncf, nc

Aroom: esmalt kuivalt ja veidi teravalt tammine, kergelt piirituseline. Kuiv šerri, iiris ja veidi kõrbenud (väävline?) karamell. Lisaks kuivatatud apelsinikoor. Klaasis mõningase seismise ja paari tilga vee lisamisel järel tuleb alt esile mesisus, magusat mesist melonit ja linnaseid.

Maitse: esmane suutunne üsna kreemine, magus ja ümar. Siis ürdid, vanill, mesi, pähklid ja lõpus barbariss. Üsna lihtne, tuntavalt noor, kuid meeldiv.

Lõpp: lühike kuni keskmiselt pikk, pehme ürdisus ja vürtsikus.

Hinnang: C+