reede, 11. november 2016

ABERLOUR 12 yo „Non chill-filtered“

Siinse Aberlour eripäraks teiste kõrval on suurem kangus ja külmfiltreerimata jätmine. Sellega on soovitud pakkuda täidlasemat ja vaadis küpsenud destillaadile lähedasemat maitseprofiili. Kokkupanemiselt ja küpsemiselt peaks see olema aga identne 12-aastase „Double Cask“ viskiga ehk siis küpsenud nii eks-burboon kui eks-šerri vaatides. Viski on ilmselt villitud 2012 või 2013 aastal.


Aberlour 12 yo „Non chill-filtered“, 48% ncf

Aroom: ümar ja üsna täidlane. Moosine magusus, kuid mitte liigselt. Tuntavalt veinine ja seda on võrreldes DC viskiga oluliselt enam. Martsipan, vanill, veidi ingverit ja muskaatpähklit ning magusa poole pealt veel kuivatatud aprikoosid ja banaan. Kergelt ka karamell, mille all hooti ka põlenud tikke. Vesi toob veinisuse alt pealmiseks tammise vanilli.

Maitse: ümar, kreemine, šerrine. Karamell ja tumeda šokolaadiga kaetud rosinad. Keelel ingveri, muskaatpähkli ja kaneeli kirbe mõrusus. Võrreldes tavapärase DC viskiga on siin vähem puuviljasust. Vee lisamisel tuleb olla ettevaatlik. Paar tilka teeb head, lisades kreemisust ja puuviljasust, kuid suurem kogus vett muudab üsna kirbeks ja mõrudaks.

Lõpp: keskmise pikkusega, tammine vürtsikus jätkub ja on vast järelmaitses just kõige enam tunda. Lisaks šokolaad, veinisus ja ehk ka tsitruseid, mis pigem kirbemat sorti.

Hinnang: B

Kokkuvõtteks võib öelda, et siin on tegemist üsna tüüpilise Aberlour viskiga, milles tänu külmfiltreerimata jätmisele on siiski teistega võrreldes veidi enam täidlust ja jõulisust.