esmaspäev, 21. november 2016

BEN NEVIS 10 yo


Ben Nevis viskivabrik asub Šoti mägismaa (Highland) läänepoolses osas Fort William linna servas Britannia kõrgeima mäe Ben Nevis jalamil. Külastasin viskivabrikut 2013. aastal, mil kahjuks jäi tormisevõitu ilma tõttu mäe enda otsas käimata. Viskivabrik on rajatud 1825. aastal John McDonald’ poolt ning aastast 1989 on omanikuks Jaapani korporatsioon Nikka Whisky Distilling Company. Aastaseks tootmismahuks on kaks miljonit liitrit. Põhitootmises on vaid kaks ühelinnaseviskit: 10-aastane ja järgmisena maitstav "McDonald's Traditional". Siinmaitstava 10-aastase viski küpsemiseks on kasutatud nii taastäidetud, esmatäite eks-burboon kui ka esmatäite eks-šerri vaate. Maitstav viski on pärit 5cl minipudelist, mis villitud 2014. aastal.


Ben Nevis 10 yo, 46%

Aroom: meeldivalt ümar ja täidlane, šerrine ja šokolaadine. Kuivatatud mustad ploomid ja aprikoosid ning rosinad. Veidi aromaatset tubakat ja värsket apelsini koos paksu linnasusega. Väga meeldiv.

Maitse: üsna täidlane magus-vürtsikas algus, mis on hästi suud kattev. Kergelt vahane-õline linnasus. Kohvi, šerri, šokolaad ja apelsin.

Lõpp: keskmiselt pikk, kergelt õline šerri jätkub mõne aja, lisaks tammine vanill. Kahjuks ei püsi maitsed kuigi kaua ja lõpp saabub liiga ruttu, mis jätab sellise õhukese ja kuiveneva suutunde.

Hinnang: B

Aroom, esmane suutunne ja esmased maitsed parim osa viskist. Kahjuks ei kanna maitsed lõpuni välja. Kiire ja igav lõpp kaotab kummalisel kombel mälust ka väga meeldiva aroomi ja maitse nii, et juba viis minutit peale maitsmist on viski aroomi ja maitset raske meenutada. Aroom üksinda võttes on aga lähedane sellele, mis mulle šerriste linnaseviskide puhul väga sümpaatne on. Kokkuvõttes hea ja meeldiv linnaseviski.